Vrijwel iedereen gebruikt zijn computer voor het bekijken en beluisteren van verschillende media, maar vrijwel niemand heeft al die bestanden ook netjes in de mapjes Mijn Foto’s, Mijn Video’s en Mijn Muziek ondergebracht. Dat betekent vaak zoeken naar dat ene leuke filmpje of die ene foto. Tijd voor een spoedcursus ‘Mediabestanden terugvinden’.

Waar het bij het afspelen van mediabestanden vooral om gaat, is dat de software die je hiervoor gebruikt de bestanden in kwestie kan terugvinden. Organiseren van mediabestanden is daarom vaak niet iets wat je voor de hele pc doet, maar binnen de toepassing waarmee je de mediabestanden wilt afspelen. Daarom kijken we in deze workshop naar de mogelijkheden die er zijn binnen de populairste mediaprogramma’s.

Omdat Windows ervan uitgaat dat je mediabestanden netjes opslaat in de mappen Mijn Afbeeldingen, Mijn Video’s en Mijn Muziek, ontkom je er niet aan gebruik te maken van aanvullende programma’s. Een heel goed programma om video en muziekbestanden te ordenen, is MediaMonkey, waarvan de gratis versie voldoende functionaliteit biedt voor de meeste gebruikers. Wil je ook foto’s ordenen, dan biedt Google Picasa uitstekende mogelijkheden en filteropties. Op beide programma’s gaan we wat dieper in.

Wat je bij het werken met afbeeldingen in de gaten moet houden is dat de beschikbare programma’s vaak als belangrijkste doel hebben om afbeeldingen op eenvoudige wijze te importeren van een digitale camera. Dit betekent dat het scannen naar bestanden op lokale schijven vaak van ondergeschikt belang is. Dit blijkt bijvoorbeeld bij het werken met de Windows Afbeeldingsbibliotheek, de standaard manier om afbeeldingen te bekijken in Windows 8. In dit programma worden afbeeldingen weergegeven die op de standaardlocaties staan – je kunt importeren van externe media, maar een optie om de lokale schijf te doorzoeken op media is er niet.

MediaMonkey is een uitstekend programma om digitale audio en video te ordenen, maar biedt net als veel andere mediaprogramma’s geen ondersteuning voor afbeeldingen. Google’s Picasa doet dat wel. Picasa heeft zelfs vrij uitgebreide mogelijkheden om te scannen op lokale schijven en is daarom voor dit doel een van de betere programma’s. Ook Picasa biedt, nadat het voor het eerst gestart is, aan om de harde schijf van je computer te doorzoeken en te indexeren. Het resultaat is een grote fotobibliotheek waarin alle afbeeldingen op datum gesorteerd zijn.


Na de eerste keer opstarten begint Picasa de hele harde schijf van de computer te doorzoeken op mediabestanden.

Picasa doet zijn werk grondig, maar er zijn geen geavanceerde instellingen om het resultaat te filteren. Picasa zoekt gewoon alle afbeeldingen op de computer en geeft deze weer en dat betekent dat er ook heel veel systeemplaatjes weergegeven worden waarin je waarschijnlijk totaal geen interesse hebt. Het is daarom wenselijk om wat extra instellingen te maken om Picasa duidelijk te maken wat precies de bedoeling is. Om te beginnen selecteer je onder Extra, Opties de bestandstypen die je wilt scannen. Picasa laat standaard ook filmbestanden zien, een optie die je wellicht wilt uitschakelen.


Aangeven welke bestandstypen Picasa moet weergeven.

Nadat je hebt aangegeven welke bestandstypen weergegeven moeten worden, ga je naar Extra, Mappenbeheer. Hier kun je ervoor zorgen dat mappen als Program Files en Windows uitgesloten worden van de zoektocht – deze mappen staan vol met kleine afbeeldingsbestanden die in Windows gebruikt worden en die vinden we tenslotte liever niet terug in onze fotoverzameling.


Selecteren in welke mappen Picasa moet zoeken.

Omdat de standaardprogramma’s onvoldoende ondersteuning bieden voor het beheer van mediabestanden, kan je als je met grote hoeveelheden mediabestanden moet werken, niet zonder extra hulpprogramma’s. Een goed pakket om bestanden mee te ordenen en af te spelen, is het gratis programma MediaMonkey (www.mediamonkey.com). De software is speciaal ontwikkeld om bestanden te organiseren en dat betekent dat het bij voorbaat al een streepje voor heeft op andere programma’s, die het ordenen van mediabestanden als extraatje zien. Je kunt er overigens geen afbeeldingen mee beheren. Voor het ordenen van mediabestanden voldoet de gratis versie uitstekend, de betaalde Gold-versie biedt extraatjes, zoals een handige autoconversie waarmee je bestanden automatisch converteert zodat ze op verschillende apparaten af te spelen zijn.


MediaMonkey is speciaal ontwikkeld voor het ordenen van mediabestanden.

Bij de eerste keer dat je MediaMonkey start, verschijnt er een wizard. Hierin geef je aan naar welk type bestanden gezocht moet worden. Vervolgens bepaal je in welke mappen het programma naar bestanden moet zoeken. Standaard zijn alleen de geëikte mappen geselecteerd, maar je kunt opdracht geven om overal op de computer te zoeken. Niet alleen de eigen harde schijf wordt ondersteund, ook externe locaties zoals Mediaservers en apparaten op het netwerk.


Overal zoeken, waar je maar wilt.

Wat wordt nu eigenlijk beschouwd als een mediabestand en wat niet? Op een gemiddelde Windows-installatie staan bijvoorbeeld tal van kleine geluidsbestanden die je liever niet in de mediabibliotheek wilt hebben. Ondanks dat MediaMonkey heel veel bestanden van dit type niet standaard als mediabestanden aanmerkt, gaat het toch vaak fout en zal je bijvoorbeeld de standaard wav-bestandjes van hooguit enkele seconden ook in de Muziekbibliotheek terugvinden, tenzij je extra maatregelen neemt. Het nemen van die extra maatregelen is overigens niet moeilijk: kies Opties uit het menu Extra en geef onder het item Bibliotheek aan dat je bestanden korter dan een minimaal aantal seconden niet als mediabestanden wilt aanmerken.


Geef in elk geval op dat kortdurende bestanden niet als mediabestanden aangemerkt worden.

Erg handig is dat je met MediaMonkey op verschillende manieren kunt scannen. Je kunt ervoor kiezen om een eenmalige scan uit te voeren, maar je kunt ook een continue scan instellen. Het voortdurend scannen naar nieuwe bestanden kost nogal wat processorkracht en om die reden is het aan te raden de continue scan alleen in te stellen voor de mappen waar je ook daadwerkelijk verwacht dat er nieuwe mediabestanden verschijnen, zoals de map Downloads.


Met continu scannen zorg je ervoor dat nieuwe mediabestanden in geselecteerde mappen automatisch worden toegevoegd.

In een Windows-omgeving ligt het voor de hand media af te spelen met Windows Media Player – het is immers een standaard onderdeel dat op elke Windows-versie gebruikt kan worden. Binnen Windows Media Player wordt gewerkt met verschillende bibliotheken. Er zijn standaard bibliotheken voor Muziek, Video’s, Afbeeldingen en Tv-opnamen en als je gebruikmaakt van de opties in het menu Organiseren, werk je normaliter op basis van deze bibliotheken.

Het vullen van bibliotheken in Windows Media Player is in principe een handmatig proces. Als je via Organiseren, Bibliotheken beheren bijvoorbeeld de optie Afbeeldingen selecteert, krijg je toegang tot de standaard Windows-mappen waarin afbeeldingen opgeslagen worden en kan je daar zelf met de knop Toevoegen extra mappen aan toevoegen.

Als de mediabestanden eenmaal binnen Media Player bekend zijn, kunnen ze van daaruit ook volledig beheerd worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij het verwijderen van de bestanden uit de bibliotheek, de bestanden ook van de harde schijf van je computer worden verwijderd.


Media beheren in Windows Media Player is in eerste instantie een handmatig proces.

Als je een iPad, iPhone of iMac hebt, gebruik je iTunes als primair programma om media te bekijken. In iTunes zit een functie Zoeken naar media ingebakken, deze wordt getoond als je iTunes voor de eerste keer opstart en slaagt er voor sommige muziek uitstekend in om alle media op je computer terug te vinden. Filmbestanden worden echter niet standaard door iTunes geïndexeerd en dat betekent dat je voor dit type bestanden handmatig te werk moet gaan: via de optie Bestand aan bibliotheek toevoegen (Ctrl + O) kan je de mappen of bestanden handmatig in iTunes importeren. Voor afbeeldingen zijn er nog minder mogelijkheden, omdat iTunes standaard niet gebruikt wordt om afbeeldingen te bekijken.


iTunes is een prima mediaspeler, maar minder handig om bestanden te ordenen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten