abonneren

Magix Foto Manager MX

Met digitale camera’s neem je al snel veel meer foto’s dan je eigenlijk wilt of nodig hebt. Kost niks, maar het zorgt er wel voor dat je fotoarchief uitpuilt en dat je het overzicht dreigt te verliezen. Met een degelijke fotobeheertool kan je orde in de chaos scheppen.

Magix Foto Manager MX is de afgeslankte versie van het commerciële product Foto Manager 12 Deluxe (€ 89,98). Jammer genoeg moet je wel expliciet aangeven dat je geen software of wijzigingen van derden op je systeem wil. Bovendien is een registratie vereist, wil je niet vastzitten aan de gebruikslimiet van 7 dagen.

Met een ingebouwde fotobrowser kan je willekeurige mappen openen en foto’s naar de gewenste volgorde verslepen alvorens die (bijvoorbeeld) in een diashow weer te geven. Je kunt foto’s ook in een of meer categorieën onderbrengen door die naar de juiste rubriek te verslepen. Een wat bewerkelijke methode, maar het kan ook sneller door een ‘stempel’ te gebruiken: elke foto die je hiermee aanklikt wordt dan automatisch toegevoegd aan de geselecteerde categorie(ën). Magix voorziet zelf al in een aantal typische categorieën (zoals Jaargetijden, Lifestyle, …) maar eigen categorieën toevoegen is geen probleem.

Foto’s in (virtuele) albums onderbrengen kan ook. Die worden dan in een eigen formaat (.alb) opgeslagen. Het valt ons wel op dat zo’n proces telkens de nodige tijd in beslag neemt. Handig is dat je zo’n album naar een andere gegevensdager kunt overbrengen, al dan niet met automatische export van de bijhorende foto’s. Gezichtsherkenning (tot 10 personen in de gratis versie) ontbreekt evenmin, maar die weet ons niet echt te overtuigen. Personen worden vaak niet herkend en een gezicht herkennen in een wijnflesetiket wekt niet veel vertrouwen. Om snel ‘verdwaalde’ foto’s op te sporen heeft de tool een zoekfunctie. In de gratis versie ontbreekt echter de optie om binnen exif-metadata te speuren. Je zoekt hier ook tevergeefs naar bewerkings- of optimalisatiefuncties (die zijn er wel in de commerciële variant).

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie