Magix staat bekend om zijn uitgebreide doch betaalbare software. Voor alle gebieden brengen zij software uit, van audiobewerking tot websites maken. Vandaag kijken we naar het fotobeheerprogramma Digital Fotomaker 2008.

Een pluspunt van Magix Digital Fotomaker 2008 is dat het pakket Nederlandstalig is. Wanneer u het programma voor de eerste keer opstart, kunt u de introductievideo afspelen of een demonstratie over beeldoptimalisatie volgen. Ook kunt u workshops volgen op de website van Magix. Uitgebreide informatie over de functies en bediening van het programma vindt u in de pdf-handleiding.

Voor de amateur

In tegenstelling tot ACDSee Pro 2 richt Magix Digital Fotomaker 2008 zich duidelijk op de amateurfotograaf. Het pakket heeft minder fotobeheeropties, maar het is gebruiksvriendelijk van opzet en biedt eveneens raw-ondersteuning. Magix heeft goed gekeken naar ACDSee. De indeling van de hoofdinterface vertoont opvallende gelijkenissen met dat pakket, alleen de eigenschappen aan de rechterkant van het venster ontbreken. Ook kent het pakket opties met een hoge 'funfactor', zoals het maken van panoramafoto's, het aanbrengen van teksteffecten in foto's en een face-id functie om gezichten te herkennen om zo duplicaten snel terug te vinden.

(Online) opties

Het importeren van fotomappen en bewerken van foto's duurt langer dan met ACDSee Pro 2. Magix heeft duidelijk aandacht besteed aan de mogelijkheid om fotomateriaal te publiceren. U kunt fotoshows exporteren als uitvoerbaar bestand, bureaubladachtergrond, als screensaver, als afgedrukt fotoboek via Magix online of als e-mail. Het maken van een fotoshow is eenvoudig. Zo kunt u een muziekje plaatsen onder de diashow. De diashow wordt voorzien van leuke overgangen tussen de foto's. Met het onderdeel Magix Photo Print kunt u tot maximaal acht foto's op een A4'tje afdrukken.

Veel aandacht is geschonken aan online opties. U treft Magix Online Services aan voor technische ondersteuning, Magix Online Album voor het publiceren van uw fotoalbum en Magix Online Print Service voor het bestellen van afdrukken via internet. Het fotobewerken vindt plaats in het meegeïnstalleerde Magix Xtreme Photo Designer 6. U kunt gebruikmaken van allerlei artistieke effecten, zoals het maken van een schilderij of zeefdruk van uw foto. Ook is het mogelijk om objecten vrijstaand te maken en is er kloongereedschap voor het retoucheren van details.

Veiligheid

Net zoals ACDSee biedt Fotomaker 2008 een batchverwerkingsfunctie en ook Magix heeft goed nagedacht over veiligheid: wanneer u materiaal van uw digitale camera importeert, kunt u uw data beveiligen. Met de automatische backup tovert u gewiste foto's weer tevoorschijn of brengt u bewerkte foto's terug in de originele staat. Verder kunt u uw fotocollectie inclusief database op cd of dvd branden. Mappen kunt u voorzien van een wachtwoord, zodat niet iedereen inzage heeft in uw beeldmateriaal.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Nederlandstalig

  • duidelijke technische ondersteuning

  • goede helpfunctie

  • niet geschikt voor professionele fotografen

  • traag

Hoewel Magix Digital Fotomaker 2008 positioneert als een directe concurrent voor ACDSee Pro 2, vinden wij dat deze twee pakketten twee verschillende markten bedienen. Zo is ACDSee Pro 2 uitstekend geschikt en betaalbaar voor de (semi)professionele fotograaf; het heeft dan ook aanzienlijk meer functies. Magix Digital Fotomaker 2008 is daarentegen veel goedkoper en aantrekkelijker voor de hobbyist vanwege het bedieningsgemak, de goede helpfunctie, uitgebreide handleiding en de vele creatieve functies die het programma herbergt.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten