LightZone van LightCraft is een foto-editing tool met een enigszins afwijkende interface.

Vaak wordt in soortgelijke pakketten gewerkt met Levels en Curves die via een histogram een beeld laten zien van pixels die een bepaalde helderheid tonen. LightZone daarentegen laat het beeld zien in 16 grijszones. Die zones kunt u verschuiven, oprekken of in elkaar duwen, en zo verandert u helderheid en contrast (alsof u een curve met 16 punten heeft). Plaatst u de muis op een zone, dan ziet u meteen in een klein zwart-witbeeld die zone geselecteerd worden (via een gele kleur). Zo kunt u precies zien welk deel van de foto u verandert als u die zone verandert. In theorie althans, want in de praktijk worden aangrenzende zones uiteraard ook veranderd als u flink aan het trekken of duwen gaat. U kunt overigens wel een histogram laten zien in plaats van die zone-selecties in dat zwart-witte beeld, maar het aanpassen gaat altijd via schuiven met zones.

Geen batchmogelijkheden

LightZone is geen programma om even snel een groot aantal bestanden te converteren. Er zijn geen snelle volautomatische instellingen of batchmogelijkheden en geen presets voor een bepaalde manier van converteren. Daarentegen heeft LightZone wel een aantal zeer bijzondere opties voor het perfectioneren van de conversie. Zo is dit het enige programma in deze test waarin u selecties kunt maken om bepaalde correcties alleen plaatselijk uit te voeren. Deze selecties worden Regions genoemd en ze zijn te definiëren via een Bezièr-curve, een polygonale selectie of een spline-functie. Alleen Nikon Capture NX, de nieuwe raw-converter van Nikon die alleen met Nikon raw-bestanden kan converteren, heeft ook de mogelijkheid om met selecties te werken.

Uniek

Helemaal uniek is de structuur met ‘blending’ van de aanpassingen. Net zoals de lagen in Photoshop, kunt u aanpassingen via Blending en Opacity qua werking veranderen, waarmee een verdere verfijning kan worden bereikt. Omdat de interface en de mogelijkheden zo radicaal anders zijn dan bij conventionele beeldbewerkingsprogramma’s, kost LightZone wel een flinke tijd om echt goed te leren beheersen. De conversies zijn over het algemeen kwalitatief goed, maar met uitgebeten hoge lichten heeft het programma meer moeite dan enkele concurrenten.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Goede prestaties

  • Afwijkende interface

  • Blijft achter met ISO waarden

LightZone kan ons niet echt bekoren. Dat is vooral een kwestie van smaak, en minder een objectieve vergelijking, want de resultaten zijn meestal wel goed. Bij hoge iso-waarden blijft LightZone ver achter bij de concurrentie.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten