abonneren

Lightroom 3

Na een publieke bètaperiode die ongeveer een half jaar duurde, heeft Adobe de definitieve versie van Photoshop Lightroom 3 uitgebracht. Vergeleken met de bèta is er nog een verrassend nieuwtje bijgekomen: lenscorrecties.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Photoshop Lightroom, beter bekend als gewoon Lightroom, is het workflowprogramma van Adobe voor professionele fotografen en enthousiaste fotoamateurs. Het is vooral bedoeld voor fotografen die met raw-bestanden werken en die een vrij grote productie hebben. In onze review van de bètaversie (in het februarinummer van PCM) waren we niet heel erg onder de indruk van de vernieuwingen in versie 3. De verbeterde beeldkwaliteit en ruisonderdrukking waren uiteraard zeer welkom, maar verder was er niet zo veel nieuws te bespeuren, waardoor het voor een upgrade van versie 2 naar 3 nogal magertjes leek.

Ook de tweede bèta die in april uitkwam, toonde weinig verandering. Maar Adobe heeft zich de kritieken kennelijk aangetrokken en tovert bij de introductie van de definitieve versie toch nog een extraatje uit de hoed. Lightroom heeft nu ook lenscorrecties, waarbij de specifieke vertekening van bepaalde lenzen wordt gecorrigeerd aan de hand van een database met lensgegevens. Daarnaast kan ook het perspectief gecorrigeerd worden, al is dat geen echte lenscorrectie. Perspectiefcorrectie is heel interessant voor fotografen die gebouwen fotograferen. Door het schuin omhoog houden van de camera lijkt het alsof die gebouwen achterover vallen, vandaar ook wel de uitdrukking 'vallende lijnen'. In Lightroom 3 kunt u dit nu corrigeren door de foto virtueel naar voren te kantelen, zodat de lijnen weer recht komen te staan.

Het reduceren van ruis bij foto's met hoge iso-waarde was niet het sterkste punt van Lightroom 2, dus daar is veel aandacht naar uitgegaan bij de ontwikkeling van Lightroom 3. De ruisreductie is indrukwekkend veel beter geworden en bovendien beter te in te stellen, dankzij extra schuifjes om de hoeveelheid detailbehoud te bepalen (ruisreductie gaat altijd gepaard met verlies aan details). Het resultaat behoort nu tot het beste van wat er op de markt verkrijgbaar is. Het grote voordeel om dit direct in Lightroom te doen en niet naderhand in Photoshop met een speciale plugin, is dat het in Lightroom niet-destructief op het raw-bestand zelf gebeurt. Daardoor zijn de instellingen op elk moment nog aan te passen. Hetzelfde geldt voor verscherpen, ook dat is verbeterd in Lightroom 3. In Lightroom 2 wilde een sterkere verscherping nogal eens tot kleurartefacten leiden, maar daar is nu geen sprake meer van.

Andere, iets minder belangrijke verbeteringen zijn te vinden bij het exporteren en het printen. Omdat fotografen steeds vaker hun beelden delen via sites als Flickr, maakt Adobe een andere manier van exporteren mogelijk. U kunt de beelden nu eenvoudig naar Service voor publiceren slepen, waar ze worden verzameld, geüpload en opnieuw gesynchroniseerd als er daarna nog iets verandert. Verder zijn er nu ruimere mogelijkheden bij het maken van ‘printer packages’, maar dat is alleen interessant voor de (beperkte) groep fotografen die dergelijke soort afdrukken maakt (zoals schoolfotografen). Ten slotte kan Lightroom ook video's importeren en in de database beheren, maar verder kan het programma daar niets mee.

Er zijn ook twee zaken opvallend afwezig. Het eerste is de mogelijkheid om een 'soft proof' (simulatie van de afdrukkleuren) te maken. Dat staat al jaren bovenaan op veel verlanglijstjes, maar is desondanks nog steeds niet mogelijk. Ook een echte retoucheerkwast in plaats van alleen een beperkt, cirkelvormig stempeltje had eigenlijk niet mogen ontbreken.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • verbeterde ruisreductie
  • lens- en perspectiefcorrecties
  • verbeterde verscherping
  • geen 'soft proof'
  • geen echte retoucheerkwast
Adobe Photoshop Lightroom 3 heeft een aantal belangrijke nieuwe en verbeterde functies die de upgradeprijs naar ons idee volledig rechtvaardigen: een 'must' voor alle Lightroom 2-gebruikers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI