abonneren

Lightroom 3 bèta

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Met het uitbrengen van een publieke bèta van Photoshop Lightroom 3 geeft Adobe een kijkje in de keuken bij de ontwikkeling van dit programma. Wanneer de definitieve versie uitkomt, is niet bekend gemaakt, maar dat zal vermoedelijk toch wel vrij snel zijn.

Photoshop Lightroom, in de volksmond beter bekend als gewoon Lightroom, is het workflowprogramma van Adobe voor professionele fotografen en enthousiaste fotoamateurs. Het is vooral bedoeld voor fotografen die met raw-bestanden werken en die een vrij grote productie hebben. Adobe legt er de nadruk op dat de bèta alleen bedoeld is om feedback te krijgen over de dingen die wel al nieuw zijn, wat dus geenszins betekent dat er geen andere nieuwe dingen in de definitieve versie kunnen zitten. Toch verwachten wij geen spectaculaire veranderingen meer, want dan zou Adobe die bèta niet nu al naar buiten hebben gebracht.

Ruisreductie

Een nieuwtje dat er in elk geval wel in zal zitten, is volledige ruisreductie. Het reduceren van ruis bij foto's met een hoge iso-waarde is niet het sterkste punt van Lightroom 2, dus daar is veel aandacht naar uitgegaan bij de ontwikkeling van Lightroom 3. In de bèta werkt de reductie van kleurruis wel al, en die is inderdaad indrukwekkend veel beter geworden. Kleurruis (verkeerd gekleurde pixels) is echter wat makkelijker te corrigeren dan zogeheten luminantieruis (lichtere pixels), omdat het reduceren van luminantieruis altijd ook ten koste gaat van kleine details. Luminantieruisreductie werkt echter nog niet in deze bèta.

Vergelijken we het resultaat met CaptureOne 5 dat toevallig ook net uitkwam rond dezelfde tijd, dan zien we dit goed. CaptureOne geldt als een van de beste raw-converters als het gaat om ruisreductie. De kleurruisreductie van Lightroom doet daar nu beslist niet voor onder, dus dat is veelbelovend. Lightroom weet ook beter de details te behouden, maar het beeld heeft uiteraard nog veel meer luminantieruis. Wij zijn er dus nog niet uit. Wel merken we dat de kwaliteit van de beeldverscherping ook flink is verbeterd. Als u met Lightroom 2 de foto's wat extra verscherpt, ontstaan er al snel lelijke kleurrandjes en andere afwijkingen. De verscherping in Lightroom 3 is veel beter.

Im- en exporteren

Een tweede aspect dat flink is aangepakt, is het dialoogvenster voor het importeren van foto's. Daar waren kennelijk veel klachten over van mensen die het venster verwarrend vonden. Of ze met het nieuwe venster wel tevreden zullen zijn, valt nog te bezien. Het geheel is wel drastisch aangepakt, maar vooral qua vormgeving. De functionaliteit is nog grotendeels hetzelfde. Bij het exporteren is de publishing service nieuw. Omdat fotografen steeds vaker hun beelden delen via sites als Flickr, maakt Adobe een andere manier van exporteren mogelijk. U kunt de beelden nu eenvoudig via drag and drop naar zo'n publishing service slepen, waar ze dan worden verzameld en geüpload. Dit is handiger dan de huidige export via de Flickr-plugin, maar wat het nut is van publishing naar de eigen harde schijf, ontgaat ons nog een beetje. De ruimere mogelijkheden bij het maken van printer packages zijn wel weer een duidelijke verbetering, maar dan alleen voor de (beperkte) groep fotografen die dergelijke soort afdrukken maakt (zoals schoolfotografen). Opvallend afwezig is de mogelijkheid om een soft proof (simulatie van de afdrukkleuren) te maken. Dat was nummer één op veel verlanglijstjes, dus erg teleurstellend als dat zo blijft. Last but not least kan Lightroom nu een presentatie als video met geluid exporteren.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • verbeterde ruisreductie
  • goede verscherping
  • geen grote vernieuwingen
Adobe Photoshop Lightroom 3 bèta laat zien welke nieuwtjes we kunnen verwachten. Eerlijk gezegd hebben wij daar wat gemengde gevoelens over. De beeldkwaliteit zal beslist beter zijn, zowel qua ruisreductie als qua verscherping, maar als het blijft bij de huidige set veranderingen, vinden wij dit niet een zodanig grote update dat die 3.0 zou moeten heten. Dan zou 2.6 toch meer op zijn plaats zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Laatste reactie