abonneren

JPEGsnoop

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Veel programma's waarmee je jpeg-bestanden maakt, schrijven ook exif-gegevens mee: informatie over cameratype en meer. JPEGsnoop kan deze gegevens uitlezen en zelfs zien of een foto naderhand bewerkt is.

Exif-gegevens worden bewaard in gewoon tekstformaat en vertellen welke camera er is gebruikt, welke lens, welke belichting en allerlei andere gegevens die je deels ook zelf kunt toevoegen. Bovendien staat er vaak een handtekening in van het programma waarmee de foto bewerkt is. Zo kun je dus aan de exif-gegevens van een jpeg-bestand zien of het bijvoorbeeld door Photoshop werd weggeschreven of direct door de camera zelf.

JPEGsnoop is een klein, gratis programmaatje dat speciaal gemaakt is om die exif-gegevens te bekijken, maar het doet nog meer. Het analyseert ook de wijze waarop de jpeg-compressie is uitgevoerd en andere parameters van de foto. Jpeg is weliswaar een standaard, maar er zit een bepaalde vrijheid in de manier waarop een programma de compressie doet en dat geeft dus ook een indicatie of de foto bewerkt is. JPEGsnoop heeft een database met de kenmerken van veel camera's en programma's en kan aan de hand van de compressie aangeven welke camera's en welke software dezelfde manier van comprimeren heeft, zeg maar dezelfde handtekening. Tot op zekere hoogte kun je er dus bestandsverificatie mee doen. Kom je een handtekening tegen die JPEGsnoop nog niet kent en weet jij wel waar die vandaan komt, dan kun je de handtekening aan de database toevoegen. Voor experts zijn er extra opties om beelden te analyseren en zelfs om corrupte jpegs te proberen te herstellen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • handig om foto's te analyseren
  • geeft een zekere mate van verificatie
  • kan jpeg's uit een pdf-bestand halen
  • analyse bewijst niet dat foto bewerkt is
Of je met JPEGsnoop echt Crime Scene Investigation kunt naspelen is de vraag, maar je kunt er in elk geval mee aantonen dat het bestand niet direct uit de camera komt, maar via een fotoprogramma is bewaard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: