abonneren

JetCAD Pro 6.3

Volgens Easy Computing kunt u het prijzige AutoCAD voortaan links laten liggen en slechts € 150 uitgeven aan hun cad-systeem dat nog compatibel is met AutoCAD ook. Nou, dat willen we weleens zien!

JetCAD is met versie 6.3 uitgegroeid tot een volwaardig cad-pakket. Het is gebouwd op de cad-engine IntelliCAD van het IntelliCAD Technology Consortium (ITC). Dit consortium ontwikkelt deze engine in eigen beheer, terwijl de commerciële leden van het ITC zich bezighouden met de aanpassingen, het maatwerk, de marketing en de verkoop van deze oplossing. Deze leden hebben de distributierechten en mogen de software naar eigen inzicht aanpassen. Er zijn honderden pakketten die gebruik maken van IntelliCAD, van algemene cad-pakketten tot zeer gespecialiseerde tools. De kwaliteit van de engine heeft zich in de industriële praktijk ruimschoots bewezen.

Vernieuwingen

De belangrijkste vernieuwing in versie 6.3 is de volledige ondersteuning van het DWG 2007-formaat. Dit formaat bevat tien nieuwe entiteiten en meer dan tachtig nieuwe systeemvariabelen. Verder biedt de setup nu ondersteuning voor Vista, het aantal export-opties voor pdf's genereren is vergroot en de ondersteuning voor het plaatsen van raster-images is verbeterd.

Uitproberen

Installatie en registratie van het pakket gaan vlekkeloos en in het Nederlands. Het pakket is pittig beveiligd tegen kopiëren door middel van een StarForce-beveiliging die automatisch wordt meegeïnstalleerd. Deze beveiliging verwacht de originele cd-rom in de pc tijdens het gebruik van JetCAD. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om één backup te maken waarbij het systeem kan draaien zonder die cd-rom.
Het systeem ziet eruit als AutoCAD met menu's, configureerbare en verplaatsbare knoppenbalken en natuurlijk de opdrachtregel om snel commando's via het toetsenbord te kunnen invoeren. Het menusysteem is volledig aan te passen en kan zelfs de standaard menudefinitiebestanden van AutoCAD gebruiken, een perfecte vermomming dus. Een ervaren AutoCAD-gebruiker zal eenvoudig met dit systeem leren werken.
Het systeem tekent snel en efficiënt; de interactieve weergave van grote bestanden levert niet meer problemen op dan in andere cad-systemen. De tekenmogelijkheden zijn uitgebreid: punten, lijnen, cirkels, bogen, ellipsen en splines (vloeiende curves). Diverse lijnstijlen en (associatieve) arceringen voldoen aan de iso-normen. Ook het aanmaken van een lay-out om het model te printen of te plotten gaat vlekkeloos.

DWG

JetCAD geeft aan het AutoCAD dwg-formaat te ondersteunen. We proberen dat uit en gebruiken hiervoor het model van het zwenkwiel dat we maakten in het artikel over cad-programma's voor thuis (PCM maart). Het is een 3D-surfacemodel, dat we gemaakt hebben in de modeller Rhinoceros 3D. We exporteren het model vanuit Rhinoceros als dwg-bestand. Hierbij wordt het vloeiende wiskundige vlakkenmodel (nurbs-model) omgezet in een minder nauwkeurig model, opgebouwd uit een grote verzameling driehoekige facetten die de vorm benaderen (een polygoonmodel). Dat ligt echter niet aan Rhinoceros of JetCAD, maar is helaas een eigenschap van het dwg-formaat. Het uiteindelijke dwg-bestand kan inderdaad zonder problemen worden geopend en bewerkt in JetCAD.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prijs
  • dwg-compatibel
  • goed toegankelijk voor ervaren gebruikers
  • steile leercurve voor beginners
Doordat JetCAD is gebouwd op een robuuste en veelgebruikte cad-engine is het een kwalitatief prima product dat goed bruikbaar zal zijn in veel bedrijfstoepassingen. Zeker in gevallen waar AutoCAD vanwege prijs of gebruiksfrequentie een moeilijk rendabel te maken investering zou zijn, kan het pakket een volwaardig alternatief zijn. Aangezien het pakket zich verkleedt als AutoCAD en gebruikmaakt van dezelfde basisprincipes, zal iemand met ervaring snel zijn weg vinden in het programma. Voor de minder ervaren gebruiker zal de leercurve in het begin nogal steil zijn. De uitgebreide Nederlandstalige handleiding geeft hierbij wel een zet in de goede richting. Het blijft echter een professionele toepassing, waarvan iemand zonder ontwerpkennis en kennis van technisch tekenen geen optimaal gebruik kan maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: