abonneren

jAlbum

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Met jAlbum kun je fotoalbums aanmaken, delen op het web en als boeken laten drukken. Het populaire programma voegt in versie 9 een bestandsmanager toe, die echter niet ideaal werkt.

De desktopsoftware van jAlbum maakt albums lokaal aan en is ook zonder een registratie te gebruiken (bijvoorbeeld voor een diashow of voor upload naar je eigen website). Je kunt fotoalbums echter ook met een webalbum synchroniseren als je een account bij jalbum.net aanmaakt. Met een gratis account heb je ook de mogelijkheid fotoboeken te maken en te laten drukken via jalbum.net.

Zit je even niet achter je eigen computer, dan kun je webalbums ook online bijmaken en aanpassen. Bovendien zijn er apps voor iPhone en iPad beschikbaar. jAlbum online is een heuse community voor de fotohobbyist. Dat blijkt ook wel uit het tellertje op hun website, dat aangeeft dat er zo'n 35 miljoen albums zijn aangemaakt. Het basisaccount met 30 MB ruimte is gratis (met advertenties). Daarnaast is er een betaald premiumaccount zonder advertenties en met meer mogelijkheden, zoals online backup.

Manager

De software van jAlbum is al weer aan versie 9 toe, met diverse vernieuwingen. De standaardmanier van werken is dat foto's worden gekopieerd naar het album. Dat is handig om foto's direct uit de camera in een album te importeren, waarna ze van het geheugenkaartje kunnen worden gewist. Voor foto's die al op de harde schijf staan, kan jAlbum nu in de nieuwe versie ook als bestandsmanager fungeren. De foto's worden dan niet gekopieerd, maar als links opgenomen. Toch is de term bestandsbeheer te optimistisch. Bij elke foto kan wel een omschrijving worden toegevoegd, maar er is geen mogelijkheid om foto's te doorzoeken of van trefwoorden te voorzien. Dat maakt het programma als beheerder van een fotoarchief ongeschikt.

jAlbum heeft ook een eenvoudige beeldbewerker aan boord, waarmee standaardbewerkingen als uitsnijden, lichter en donkerder maken, kleurverzadiging aanpassen, contrast aanpassen, verscherpen en rode ogen verwijderen mogelijk zijn.

Backup

jAlbum kan niet alleen foto's op webgrootte in een webalbum opnemen, maar ook hogeresolutiebeelden (maximaal 2048x2048) daaraan te koppelen. Je kunt die beelden ook ter download beschikbaar stellen voor vrienden. Bovendien biedt het programma de mogelijkheid om een backup (in de vorm van de foto's en alle gegevens, samengevoegd tot een lifeboat.zip-bestand) online te bewaren. Uiteraard ben je dan wel snel door je gratis 30 MB heen. De weergave van de albums zijn aan te passen via skins (eigenlijk sjablonen) die je kunt downloaden. Daarnaast is er een systeem van widgets die functionaliteit toevoegen. Zo kun je er bijvoorbeeld zelf voor kiezen of bezoekers ook commentaar mogen achterlaten. De webalbums zien er fraai uit, met de mogelijkheid om ook een diashow online te draaien. jAlbum kan ook fotoboeken maken, maar is puur bedoeld voor snelheid en eenvoud, want een boek is maar heel beperkt aan te passen. Je kunt het formaat van het boek kiezen (er zijn twee formaten), de volgorde van de foto's veranderen en wat tekst bij de foto's toevoegen, en dat is het dan.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • snel en makkelijk webalbums maken
  • veel layoutmogelijkheden met 'skins'
  • fotoboeken maken en bestellen
  • fotoboeken nauwelijks aan te passen
jAlbum is een leuk programma om heel snel en gemakkelijk webalbums aan te maken en te publiceren. De community die erbij hoort is heel actief en biedt enorm veel skins om je albums naar smaak aan te passen. Als fotomanager is jAlbum echter niet geschikt, vooral door het gebrek aan ondersteuning van trefwoorden en zoekmogelijkheden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Jalbum