abonneren

iWatermark

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Zonder watermerk zijn uw foto's op internet vogelvrij. Maar hoe breng je zo'n persoonlijk kenmerk snel en zorgvuldig aan? De keuze uit speciale watermerkprogramma's is groot en de verschillen in kwaliteit ook. Vandaag kijken we naar iWatermark van ScriptSoftware.

Het zal u maar gebeuren, als fotograaf: zit u nietsvermoedend een tijdschrift te lezen, stuit u ineens op een van uw eigen foto's. Gepikt uit het porfolio dat u net een maand daarvoor op internet had gezet. Bewijzen dat u de foto genomen hebt, kunt u niet en credits staan niet vermeld, dus naar een vergoeding kunt u fluiten. Tijd om actie te ondernemen, tijd voor een watermerk! Het liefst wilt u uw collectie zo onopvallend mogelijk merken, om het fraaie beeld niet te verpesten. Doorzichtige teksten aanbrengen vereist nogal wat ervaring met beeldbewerkingsapplicaties. Gelukkig zijn er ook gespecialiseerde programma's die dit lastige klusje gemakkelijk kunnen klaren. Bovendien watermerken die programma's met hetzelfde gemak niet één maar een hele reeks foto's en passen ze tegelijkertijd de grootte aan voor plaatsing op het web. Een aantal van hen kan ook onzichtbare iptc- en exif-kenmerken aanbrengen en bewaren, die door ieder beeldbewerkingprogramma kunnen worden gelezen en weergegeven.

Iwatermark

De lage prijs en de verbluffende simpelheid van iWatermark misleiden enigszins. Centraal staan een input- en outputvenster, daar omheen zijn veel opties te kiezen. Het programma kan bijvoorbeeld bestanden filteren op grootte, op trefwoord (uit de iptc) of op bestandsformaat. Het programma past op verzoek de grootte van de foto's aan en creëert ook gelijk thumbnails. Dat komt van pas bij het eigenhandig bouwen van een fotowebsite. Handig voor grootschalig professioneel gebruik is dat iWatermark ook een directory in de gaten kan houden: zodra er foto's ingezet worden, verwerkt het programma deze. Tijdens het aanbrengen van de watermerken kan iWatermark de foto's voorzien van iptc-informatie, bijvoorbeeld copyright-informatie of de naam van de fotograaf.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • lage prijs
  • creëert ook gelijk thumbnails
  • markeert automatisch alle foto's in één specifieke map
  Ondanks zijn simpele uiterlijk heeft u aan Iwatermark een uitstekende en betaalbare watermerkoplossing voor uw foto's. Van alle foto watermerkprogramma's die wij hebben gezien steekt iWatermark er met kop en schouders boven uit.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Foto's, Watermerk

Laatste reactie