abonneren

Irfanview 4.1

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
ACDSee geldt al sinds 1995 als de ongekroonde koning van de ‘plaatjeskijkers', maar sinds zeven jaar zaagt IrfanView aan de poten van de troon. Niet in de laatste plaats omdat deze imageviewer gratis is voor thuisgebruik.

De belangrijkste eigenschap voor een imageviewer is het aantal formaten die je ermee kunt bekijken. IrfanView hoeft zich op dat front nergens voor te schamen. Wij telden er maar liefst 67! Voor veel daarvan zijn plugins nodig, maar voor mpg video, wma en wmv worden die standaard meegeleverd. De overige formaten als mp3, Quicktime, Real Audio enzovoorts kunnen in één pakket van 6,2 MB worden gedownload en geïnstalleerd, of via een viertal losse pakketten (multimedia, afbeeldingen, filters en overigen).

Hoewel video- en audiofunctionaliteit leuk is, draait het natuurlijk allemaal om de afbeeldingen. IrfanView laad onze afbeeldingen snel en zonder morren. Net als bij concurrent ACDSee is het mogelijk om diashows te starten, met redelijk wat opties zoals willekeurig door de selectie springen, wel of niet afbeeldingen herhalen en een muziekje op de achtergrond afspelen. Diashows kunnen worden afgespeeld én opgeslagen als uitvoerbaar bestand of .scr (screensaver).

Behalve het soepel weergeven van alle populaire afbeeldingsformaten kan IrfanView ook een aantal basisbewerkingen op afbeeldingen loslaten. Rode ogen verwijderen, horizontaal of verticaal draaien, de grootte veranderen, opslaan in een ander bestandsformaat, enkele effecten toevoegen of bijsnijden; het kan allemaal. Ook zeer basaal bewerken (vergelijkbaar met MS Paint) is mogelijk.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • degelijke imageviewer voor thuis
  • gratis
  • te basaal voor professionals
Al met al is IrfanView te beschouwen als ACDSee 'light'. Met min of meer dezelfde opties, al is het meestal nét iets minder uitgebreid en gelikt. Niettemin zullen veel computeraars deze gratis oplossing toereikend vinden voor de dagelijkse praktijk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Acdsee

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord