abonneren

Intel wint marktaandeel ten koste van AMD en Nvidia

Ondanks de groei in omzet van grafische chips verliezen AMD en Nvidia marktaandeel op de markt van de grafische computer-chips. Intel heeft nu een marktaandeel van 60 % bereikt.

Volgens marktonderzoeker JPR is Intel de enige fabrikant van grafische chips die zijn marktaandeel heeft kunnen verhogen. Dit is voornamelijk te danken aan de verkoop van de pc-processoren met geïntegreerde grafische chips in de nieuwe ‘sandy bridge’-lijn.

De omzet van gpu’s van Intel groeide 20 procent dankzij de groei van de verkoop van processoren met een geïntegreerde gpu met 41 procent.

Nvidia verkocht het afgelopen kwartaal 5,3 % minder gpu’s. AMD verkocht 7,3 % minder gpu’s ondanks dat de verkoop van processoren met ingebouwde graphics groeide.

Ondanks deze verschuiving op de markt, stijgt de totale verkoop van gpu’s in het tweede kwartaal naar 140 miljoen stuks. Een groei van 7,7 %. De veronderstelling dat de opkomst van processoren met geïntegreerde gpu’s de verkoop van losse grafische kaarten zou doen verminderen blijkt in de praktijk erg mee te vallen.

Hybride-graphics
Zo komt het steeds vaker voor dat pc-fabrikanten kiezen om een hybride-oplossing toe te passen. Met name in laptops wordt de combinatie van geïntegreerde graphics met een losse grafische chip voor het zware werk steeds vaker toegepast. Dankzij Optimus van Nvidia en Switched Graphics van AMD gaat het schakelen tussen twee grafische processoren vrijwel zonder problemen en is het een goede oplossing om energie te besparen wanneer er geen zware grafische verwerkingskracht nodig is.

Jon Peddy Reasearch verwacht niet dat de verkoop van losse grafische kaarten op korte termijn ernstig zal inzakken. Wel kunnen we verwachten dat de verkoop van processoren met geïntegreerde gpu’s de komende tijd nog flink zal toenemen, daar er steeds meer van dergelijke processoren van zowel AMD als Intel beschikbaar komen.

Via: Xbitlabs

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Foto & grafisch

Tags:

Laatste Vacatures