abonneren

Indesign CS4

Dé tool voor uitgevers is natuurlijk InDesign. De CS4 versie biedt een aantal interessante extraatjes, zoals Live PreFlight en de mogelijkheid om naar swf-formaat te exporteren.

Live PreFlight is de naam voor een controlefunctie. Ontbreekt een gebruikt font of zijn er doodlopende links? Dit soort veel voorkomende fouten zal InDesign nu zelf opsporen en melden. Ook is het Links-paneel geheel naar wens aan te passen. Uiterst bruikbaar is de mogelijkheid om conditionele tekst toe te voegen. Zo kunnen in één document verschillende tekstversies worden opgeslagen. Denk hierbij aan een prijzen die afhankelijk van de gebruiker in euro's, dollars of ponden getoond worden of het aanmaken van speciale docent- en studentedities van boeken.

Referenties binnen documenten worden beheerd via het Cross-References-paneel. Hierbij moet u denken aan interne links die dynamisch aangepast worden, zoals een inhoudsopgave die vanzelf bijgewerkt wordt wanneer u titels en paginanummers wijzigt.

Smart Guides is de verzamelnaam voor een aantal handigheidjes die het gemakkelijker maken om elementen te plaatsen binnen een pagina. Smart Align is hetzelfde, maar dan voor de opmaak van meerdere elementen in een layout. De derde nieuwe functie is Spread Rotation, dat het automatisch roteren van elementen mogelijk maakt. Gaat u van horizontaal naar verticaal dan zal de tekst automatisch de juiste kant op draaien. Als laatste leuke nieuwe functie noemen we Smart Text Reflow. Deze functie maakt het mogelijk om InDesign automatisch nieuwe pagina's en frames te laten maken wanneer tekst over vastgestelde frames dreigt te vloeien. Oversetten is hiermee goed te voorkomen.

PluspuntenConclusie
  • automatisch fouten zoeken
  • veel handige vernieuwingen
InDesign is duidelijk een stap voorwaarts in het vereenvoudigen van het leven van vormgevers en uitgevers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: