Het maken van goede pictogrammen is niet makkelijk. Ze moeten helder en duidelijk zijn en ook in klein formaat duidelijk te onderscheiden blijven. Met het pakket Axialis IconWorkshop ontwerpt u professioneel ogende iconen.

Elke moderne grafische gebruikersinterface gebruikt pictogrammen. Ze geven een snelle visuele indicatie bij het uitvoeren van taken of het navigeren door het systeem. Bovendien zijn ze taalonafhankelijk en duidelijker te onderscheiden dan tekst.

Voor het tekenen van pictogrammen heeft IconWorkshop een aantal gereedschappen aan boord. Zo tekent u eenvoudig lijnen, rechthoeken, ellipsen en 3D-knoppen. Deze basisvormen kunt u vullen met een effen kleur of met een kleurgradiënt. Ook kunt u tekenen met een potlood of met een verfkwast waarbij vorm, grootte, kleur en transparantie instelbaar zijn. Naast deze basistekenfuncties heeft het pakket een set filters voor onder andere vervagen en verscherpen. Ook biedt het pakket functionaliteit voor het aanpassen van transparantie, helderheid, contrast en kleurverzadiging. Ten slotte kunt u de afbeelding roteren, schalen en spiegelen. Als u liever niet zelf tekent, dan kunt u met het pakket afbeeldingen importeren en converteren naar pictogrammen. Jammer vinden we wel dat de mogelijkheden tot het maken van een selectie niet echt erg uitgebreid zijn: u kunt slechts een rechthoekige selectie te maken. Wat ook lastig is, is dat het pakket geen lagen kent.

Naast het zelf tekenen en het importeren heeft IconWorkshop nog een derde, erg interessante manier om pictogrammen te maken: het werken met objecten. Deze objecten zijn basisonderdelen waaruit u een pictogram kunt opbouwen. Zo kunt u een achtergrond, schaduw, reflectie en glans toevoegen door deze objecten eenvoudigweg met de muis uit de objectbibliotheek op uw pictogram te slepen. Het resultaat ziet er op deze manier al snel erg professioneel uit. Jammer vinden we wel dat deze objecten niet in aparte lagen kunnen worden geplaatst. Als u een object eenmaal hebt neergezet, kunt u het dan ook niet meer bewerken of schuiven en zult u opnieuw moeten beginnen als u het achteraf toch net anders wilt hebben. Het pakket heeft gelukkig wel een uitgebreide undo-functie van zestien niveaus.

Uiterst krachtig in IconWorkshop zijn de tools voor het verwerken van pictogrammen. Als u uw pictogram getekend hebt, zult u dit namelijk geschikt moeten maken voor de besturingssystemen waarin u het wilt gebruiken. Bovendien zult u verschillende versies van het pictogram moeten hebben voor de diverse grafische modi van het systeem. IconWorkshop doet dit vrijwel automatisch. U hoeft slechts aan te vinken voor welke besturingssystemen, welke kleurdiepten, formaten en welke resoluties u het pictogram beschikbaar wilt maken en het pakket genereert in een klap de hele benodigde set. Het maken van iconstrips wordt ondersteund, een handige feature voor programmeurs. Ook kunt u eenvoudig conversies van meerdere bestanden in een batch uitvoeren. Ook het omzetten van Vista-pictogrammen van het ongecomprimeerde naar het nieuwe, gecomprimeerde formaat wordt ondersteund.

De kracht van Axialis IconWorkshop is dat het pakket het wel heel eenvoudig maakt pictogramsets te creëren voor diverse besturingssystemen en weergavemodi. U tekent het pictogram in de hoogste kwaliteit, waarna het pakket automatisch de wijzigingen doorvoert in alle andere versies. Dit scheelt erg veel werk. Met behulp van de meegeleverde objectbibliotheken ontwerpt u snel en efficiënt professioneel uitziende pictogrammen.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • uitgebreide tutorials

  • genereert volledige pictogramsets

  • geen Nederlandse versie

  • geen lagen

Natuurlijk is dit alles ook in Photoshop te maken en een beetje ervaren Photoshop-gebruiker zal hier direct zijn eigen macro's en acties voor samenstellen, maar gezien de prijs en de meegeleverde bibliotheek is de IconWorkshop zeker een interessant pakket.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten