abonneren

Google RAISR maakt wazige foto’s scherp

Camera’s worden steeds beter maar toch staat het internet vol met onscherpe foto’s in een lage resolutie. Google heeft met RAISR een techniek bedacht waarmee onscherpe plaatjes dankzij machine learning weer scherp worden.

RAISR, dat staat voor rapid and accurate image super-resolution, is een algoritme waarmee foto’s omgezet kunnen worden naar een hogere kwaliteit. Zo kun je onscherpe foto’s bijvoorbeeld uitvergroten. Er bestaan natuurlijk al algoritmes om foto’s te vergroten, maar dergelijke upsampling zorgt voor wazige beelden. RAISR produceert wel scherpe plaatjes, bijvoorbeeld bij het standbeeld hieronder.

Scherp dankzij machine learning

Bij RAISR zijn scherpe plaatjes mogelijk omdat het algoritme met behulp van machine learning getraind is. Het systeem heeft dezelfde foto’s zowel in een slechte als een goede kwaliteit geanalyseerd en zo geleerd hoe een wazige foto verschilt van de scherpe variant. Die kennis kan RAISR vervolgens gebruiken om wazige foto’s toch scherp te maken. Volgens de onderzoekers kan het algoritme in realtime op een smartphone draaien. Het zou dus ook gebruikt kunnen worden om foto’s van een wat slechtere camera direct te verscherpen.

 

Geschreven door: Jeroen Boer op

Category: Nieuws, Foto & grafisch

Tags: google, Fotobewerking, Camera's

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord