Het heeft even geduurd, maar eindelijk is er de eerste grote en stabiele update van het grafische opensourceprogramma GIMP sinds 2008.

Helaas heeft het project nog maar weinig ontwikkelaars en dus heeft het uitbrengen van deze nieuwe versie behoorlijk wat langer geduurd dan eerder gepland. Desalniettemin zit er toch aardig wat nieuws in deze gratis Photoshop-concurrent, die beschikbaar is voor Windows, Mac OS X en Linux.

GIMP heeft erg geavanceerde functies, zoals tools voor het retoucheren van afbeeldingen. Ook kun je ermee tekenen, afbeeldingen bijsnijden, is er scriptingfunctionaliteit aanwezig en kan er met lagen worden gewerkt. Al deze functies maken het programma echter behoorlijk ingewikkeld. Daarom begonnen de ontwikkelaars in 2007 een project om het programma te vereenvoudigen en een belangrijk onderdeel daarvan zien we nu terug in versie 2.8: de single-window-modus. Het is altijd een veelgehoord kritiekpunt geweest, die verschillende vensters die GIMP gebruikt, maar daar is nu dan een einde aan gekomen. De single-window-modus moet je nog wel zelf activeren, iets wat wij een beetje vreemd vinden, maar verder dan dat is het een enorme verbetering. De modus gebruikt tabbladen om de je te laten wisselen tussen verschillende afbeeldingen. Het hoofdpaneel van GIMP zit vast aan de linkerkant, maar de overige panelen kunnen naar eigen inzicht verplaatst worden.  Zo kun je zo veel panelen als je zelf wilt naast elkaar zetten. Daarnaast kun je er zelfs weer aparte vensters van maken, maar de vraag is natuurlijk of je dat wilt. Een nadeel van de single-window mode is dat het niet mogelijk is om afbeeldingen naast elkaar te zetten.

Lagen en tekst

Een welkome wijziging in de nieuwe versie is dat lagen nu gegroepeerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat je een stuk gestructureerder kunt werken. Veel professionele gebruikers zullen namelijk een heleboel lagen hebben en GIMP kan deze nu eindelijk goed ordenen.

Qua tekst is het nu mogelijk om direct op de canvas te typen, ook al een zeer welkome wijziging. Tijdens het typen van de tekst verschijnt boven de tekst een paneel om de tekst op te maken.

GIMP XCF-formaat

Het opslaan en vooral het exporteren is veranderd in versie 2.8. Nu is het namelijk zo dat via de optie Save afbeeldingen alleen nog maar in het native GIMP-formaat .xcf kunnen worden opgeslagen. Om in andere formaten op te slaan zal voor de optie Exporteren gekozen moeten worden. Hoewel het een logische keuze is, gezien alleen met het .xcf-formaat echt al het werk wordt opgeslagen, is het wel even wennen. Andere kleine wijzigingen vinden we in de sliders: deze werken nu een stuk intuïtiever. De paintbrushes kunnen nu geroteerd worden en ook beter georganiseerd, door te labelen en categoriseren zodat je ze makkelijker terug kan vinden.

Vooruitkijken

Als we nog even vooruitkijken, dan zien we dat er nog aardig wat werk op de planning staat voor GIMP. De eerstvolgende versie (2.10) zal overstappen op GEGL. De Generic Graphics Library zal afbeeldingen met een hogere bitdiepte ondersteunen. Op dit moment ondersteunt GIMP slechts tot 8 bits, terwijl de meeste grafische tools al op 16 bits zitten. 

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

single-window-modus

workflow sterk verbeterd

Minpunten

single-window-mode nog niet helemaal volwassen

trage ontwikkeling

Conclusie

GIMP 2.8 is een enorme verbetering ten opzichte van de vorige versie. De workflow van het programma is enorm verbeterd en dat komt niet alleen door de single-window-modus. De mogelijkheid om brushes te categoriseren en de nieuwe sliders zijn erg fijn. We missen de hogere bitdiepte-ondersteuning, maar de meeste gebruikers zullen wel zonder kunnen....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten