abonneren

Gimp 2.4

GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program en is begonnen als een beeldbewerkings applicatie voor Unix. Tegenwoordig zit Gimp als op versie 2.4 en is het ook voor andere besturingssystemen verkrijgbaar waaronder Windows, Linux en Mac OS.

Eigen vensters

Gimp is oorspronkelijk ontwikkeld voor Unix en ziet er daardoor afwijkend uit. Elk element van de interface beslaat zijn eigen programmavenster. Het voordeel van deze opzet is wel dat u zelf de interface naar eigen inzicht kunt aanpassen door simpelweg de verschillende vensters te verslepen. Het nadeel is dat elk van deze vensters een plaatsje inneemt in het 'alt-tab' rijtje.

Veel mogelijkheden

Voor een gratis programma is Gimp bijzonder uitgebreid en qua mogelijkheden kan het gemakkelijk concurreren met zijn betaalde tegenhangers. Het heeft vele selectietools waaronder diverse vormen (marquees), automatisch 'langs de randjes knippen' en de zogenaamde 'Toverstaf' selectie, bij Gimp Fuzzy Select genoemd. De Clone tools bij Gimp zijn uitgebreider dan bij andere beeldbewerkers. Zo heeft Gimp wel vier kloonopties in plaats van de gebruikelijke twee - aligned en unaligned - die anderen bieden. Hierdoor is het ook mogelijk te klonen vanuit een ander perspectief, zoals bijvoorbeeld de ramen van een flatgebouw. Ook zijn er vele plug-ins verkrijgbaar voor nog meer mogelijkheden. Een minpunt voor professionals is dat Gimp niet overweg kan met 16-bit RGB afbeeldingen.

Pittig

Gimp zijn zwakte ligt echter in de toegankelijkheid van de software. Want hoewel er uitgebreide helpbestanden zijn en er een behoorlijke community is, is de software flink doorbijten voor de beginners onder ons. Er zijn geen tutorial achtige processen of begeleidende automatische tools te vinden, en dat komt de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • gratis
  • krachtige tools
  • veel plug-ins verkrijgbaar
  • moeilijk
  • kennis vereist
  • alleen 8-bit RGB ondersteuning
Gimp is dankzij zijn prijs fantastisch voor de doorbijters onder ons die op fotobewerkingsgebied niet helemaal blanco zijn. Maar beginners moeten wel heel graag geen cent willen betalen voor hun software, want de tijd die het kost om je de Gimp eigen te maken is behoorlijk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Laatste reactie