abonneren

Freeplane

Overzicht krijgen over een uitgebreid onderwerp of een complex probleem is soms erg lastig. Een mindmap kan je daarbij helpen. Vandaag getest: Freeplane.
Score
70
  • Pluspunten
  • notitiefunctie
  • gratis
  • Minpunten
  • niet makkelijk in het gebruik

None

Freeplane is in vergelijking met de andere programma's minder makkelijk in het gebruik.

Freeplane is een gratis, opensource mindmapprogramma met een nadruk op het maken van notities in een mindmap. Het scherm is verdeeld in twee helften, waarbij de bovenste helft gewijd is aan de mindmap zelf en de onderste helft een notitieblok bevat. Je kunt een onderwerp aanklikken en een uitgebreide tekst of tabel bijvoegen. Op de mindmap is dan alleen een notitieblokicoon te zien, maar wanneer je het onderwerp aanklikt, krijgt de gebruiker alle extra informatie te zien in het onderscherm. Dat is erg handig wanneer je veel geschreven content in je mindmap wilt verwerken.

Hotkeys

Een bijzonder onderdeel van Freeplane is de extra taakbalk met hotkeys die onder de standaardtaakbalk is aangebracht. Je kunt daar snel icoontjes of notities aan een onderwerp toevoegen. Dat kan onder andere handig zijn wanneer je met meerdere mensen de mindmap gebruikt als een soort agenda of to-dolijst. Een andere aardige functie is de mogelijkheid een vertakking van een mindmap af te splitsen en er een nieuw bestand van te maken. In de oorspronkelijke informatieboom verschijnt er dan een snelkoppeling. Klik je daarop, dan word je doorverwezen naar de afgesplitste vertakking.

Onduidelijke navigatie

Een nadeel van Freeplane is de soms onduidelijke navigatie. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld moeilijk over het scherm te verslepen. Meestal denkt het programma dat je de totale mindmap wil verplaatsen. Icoontjes, zoals een klok of agenda, worden niet op het onderwerp gesleept, maar moeten worden toegevoegd door op het onderwerp te klikken en dan in de taakbalk aan te geven waar je het pictogram wilt hebben. Ook staat de structuur vast en kun je je mindmap maar moeilijk een eigen vorm geven. Verder is de taalkeuze waarin je het programma installeert niet vrij. Tijdens de installatie zal je gevraagd worden een keuze te maken tussen installatie in het Engels, Frans of Duits. Start je het programma vervolgens op, blijkt het programma echter in het Nederlands geïnstalleerd zijn!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Grafisch, freeplane