abonneren

Foto’s webvriendelijk maken

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Watermerk
  3. > Batchbewerking
  4. > Bijsnijden en rechttrekken
  5. > Transparantie
  6. > Interliniëring
  7. > Opslaan voor web
  8. > Opslaan als...
  9. > Afmetingen wijzigen
  10. > Resolutie verkleinen
Onbewerkte foto’s rechtstreeks op websites publiceren is niet zo slim. Webpagina’s laden dan namelijk traag, waardoor bezoekers direct afhaken. Bovendien gaan andere internetgebruikers wellicht aan de haal met je werk. We geven je negen tips om je foto’s webvriendelijk te maken met Photoshop Elements 11.

Het gebruik van beeld op websites is cruciaal. Geen mens zit immers te wachten op lange lappen tekst zonder plaatjes. Als je veel bezoekers wilt trekken, zal je de website dan ook moeten voeden met relevant beeld. Eigen foto’s liggen natuurlijk voor de hand. Helaas kan je niet klakkeloos zelfgemaakte kiekjes uploaden naar de webserver. Het is namelijk eerst nodig om de bestanden webvriendelijk te maken met een fotobewerker.

Camera’s maken van foto’s behoorlijk zware bestanden. Een jpg-bestand van een moderne camera is bijvoorbeeld als snel enkele MB’s groot. En raw-materiaal afkomstig van spiegelreflexcamera’s eist nóg meer schijfruimte. Stel dat je een paar foto’s in originele staat op een website publiceert, dan hebben browsers al gauw tientallen seconden nodig om alle content op te halen. Het gevolg is dat het merendeel van de bezoekers je website links laat liggen. De kunst is om de bestandsgrootte van foto’s te verkleinen zonder dat te veel details verloren gaan.

Er zijn nog meer redenen denkbaar om zelfgemaakte kiekjes te optimaliseren voor internet. Een scheve horizon of lelijke randen zien er bijvoorbeeld niet uit! Verder beschermt een watermerk je tegen misbruik door derden. Aan de hand van Photoshop Elements 11 laten we zien hoe je foto’s voor internet bewerkt. De adviesprijs van deze fotobewerker is een kleine honderd euro.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Foto & grafisch

Tags: Fotografie, adobe photoshop elements

Laatste reactie