abonneren

Fotograferen met geolocatie

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Exif is alles
  3. > Broodkruimels
  4. > Pictomio
  5. > Achteraf toevoegen
  6. > GeoSetter
Een digitale foto is meer dan een plaatje alleen. ‘Achter de schermen’ is namelijk allerlei (exif-)informatie te vinden over het hoe, het wat en het wanneer. En tegenwoordig ook over het ‘waar’: de geolocatie kan aan een foto worden toegevoegd als de digitale camera over een gps-ontvanger beschikt.

Een geolocatie is niets meer dan de plaats – op de wereld – waar je je bevond op het moment dat je de foto nam. De coördinaten van die geolocatie worden genoteerd in de vorm van ‘longitude’ (= lengtegraad) en ‘latitude’ (= breedtegraad). De werking daarvan is snel inzichtelijk te maken met behulp van de Labs-functies voor Maps. Op de website maps.google.com vind je linksonder een hyperlink waarmee je Google Maps Labs kunt manipuleren. Daarbij heb je twee mogelijkheden om met lengte- en breedtegraden te werken. Zo krijg je eenvoudig inzicht in de lengte- en breedtegraad van een willekeurige locatie waar ook ter wereld. De combinatie van lengte- en breedtegraad is uiteraard uniek en om nóg preciezer te kunnen aangeven om welke plek het gaat, werken we ook nog eens met minuten en seconden. Een seconde is circa 30 meter en wereldwijd gezien is dat beslist acceptabel.

Afbeelding_1
Een eerste kennismaking met lengte- en breedtegraden. Het is de bedoeling dat je enkele Google Labs-functies voor Google Maps inschakelt.

Afbeelding_2
Een tweede kennismaking. Binnen Google Maps worden de coördinaten zichtbaar gemaakt.

Met de komst van satellieten en gps (Global Positioning System) is het bovenstaande sterk verouderd. Via gps is namelijk extra informatie binnen te halen, want de plaats wordt daarmee sowieso bepaald in meters en aan de hand daarvan kunnen we de lengtegraad, de breedtegraad en de hoogte ten opzichte van zeeniveau bepalen. Tot circa 10 meter nauwkeurig! Ook wordt het huidige tijdstip via gps meegegeven aan het ontvangende apparaat. En als de ontvanger (een navigatietoestel, een smartphone, een tablet, een digitale fotocamera) slim met de ontvangen gps-signalen gaat rekenen, dan zijn óók gegevens als richting, snelheid en eventuele aankomsttijd te herleiden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Foto & grafisch

Tags: Geolocatie

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord