abonneren

Easy Watermark Creator

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Zonder watermerk zijn uw foto's op internet vogelvrij. Maar hoe breng je zo'n persoonlijk kenmerk snel en zorgvuldig aan? De keuze uit speciale watermerkprogramma's is groot en de verschillen in kwaliteit ook. Vandaag kijken we naar Easy Watermark Creator 1.7 van Easy Image Tools.

Het zal u maar gebeuren, als fotograaf: zit u nietsvermoedend een tijdschrift te lezen, stuit u ineens op een van uw eigen foto's. Gepikt uit het porfolio dat u net een maand daarvoor op internet had gezet. Bewijzen dat u de foto genomen hebt, kunt u niet en credits staan niet vermeld, dus naar een vergoeding kunt u fluiten. Tijd om actie te ondernemen, tijd voor een watermerk! Het liefst wilt u uw collectie zo onopvallend mogelijk merken, om het fraaie beeld niet te verpesten. Doorzichtige teksten aanbrengen vereist nogal wat ervaring met beeldbewerkingsapplicaties. Gelukkig zijn er ook gespecialiseerde programma's die dit lastige klusje gemakkelijk kunnen klaren. Bovendien watermerken die programma's met hetzelfde gemak niet één maar een hele reeks foto's en passen ze tegelijkertijd de grootte aan voor plaatsing op het web. Een aantal van hen kan ook onzichtbare iptc- en exif-kenmerken aanbrengen en bewaren, die door ieder beeldbewerkingprogramma kunnen worden gelezen en weergegeven.

Easy Watermark Creator

Schrokken we bij Batch Watermark Creator nog van twee sneeuwpoppen in de gebruikersinterface. Easy Watermark Creator geeft ons een lelijke bos bloemen – alsof we weer met Windows 3.0 werken. Bij het selecteren van de foto's selecteert het programma standaard pcx-beeldbestanden, ook al iets van lang geleden. En dat terwijl de producent het programma in 2007 nog heeft voorzien van een update. De Easy Watermark Creator plaatst meerdere teksten of beelden in een bepaalde kleur als watermerk in een foto, zonder verder ingebouwde effecten. Ook al is het programma Nederlandstalig (vertaald door A. Noniem), die zeventien euro geven we toch liever aan iets anders uit.

Minpunten Conclusie
  • zeer verouderd
Veel van de speciale watermerksoftware die op internet te vinden is, is geschreven door hobbymatige programmeurs. En ze mogen die software dan voor slechts een paar tientjes aanbieden, de kwaliteit is vaak om te huilen. Dit is helaas ook het geval bij Easy Watermark Creator.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Foto's, Watermerk

Laatste reactie