Ondanks de lage prijs bevat Anime Studio 5 een aantal geavanceerde tools, zoals 'tweening' en 'bones'. Wat dat is? Lees verder!

De trailer voor de nieuwe Simpsons-film beschrijft het als "the movie that dares to be ugly", om te benadrukken dat de film in 2D-formaat wordt gemaakt, in tegenstelling tot het 3D-geweld dat we gewend zijn van CGI-films zoals The Incredibles en Cars.
Tv-shows zoals The Simpsons en South Park laten zien dat er nog genoeg belangstelling bestaat voor ouderwetse 2D-animatie. Het heeft veel mensen geïnspireerd om het maken van eigen animaties ook eens te proberen. 2D-animatiesoftware kan duur zijn, maar E-Frontier's Anime Studio is met 35 euro een echte budgetoplossing.

Ondanks de lage prijs zitten er geavanceerde functies in, zoals tweening en bones, waardoor het animatieproces wordt versneld en waarmee u met gemak vloeiende, realistische bewegingen maakt. Er zijn wel wat beperkingen, die u niet hebt wanneer u de Pro-versie koopt, maar die kost rond de 150 euro.

Intimidatie


Wanneer u het programma voor de eerste keer start kunt u geïntimideerd raken door de gebruikersinterface, omdat deze is omringd door talrijke zwevende panelen, elk met een breed aanbod van tools. Vervelend is dat een gedrukte handleiding ontbreekt, maar de HTML-manual op de CD maakt veel goed. Deze bevat tutorials die u helpen bij basis-tekeningen tot het meer complexere animatiewerk.

U start met de vector-tekentools om de eerste tekeningen te maken. Deze tekentools zijn simpel, maar voldoende voor 2D-animaties zoals u die kent uit The Simpsons en South Park. Helaas kunt u geen complexe vector-tekeningen importeren - dat kan alleen in de Pro-versie.

Tweening en bones


Wanneer de tekening eenmaal klaar is, kunt u de tijdslijn gebruiken om animaties ermee te maken. Anime Studio ondersteunt 'tweening', wat inhoudt dat u alleen bepaalde stappen binnen de animatie hoeft aan te geven, waarna het programma automatisch de tussenliggende frames aanmaakt. Het is een standaardtechniek voor animatiesoftware, maar Anime Studio's sterke punt is de 'bones'-functie, dat we normaalgesproken alleen in dure pakketten aantreffen.

Als u een animatiefiguurtje maakt, zoals een simpele wandelende man, kunt u botten toevoegen aan de ledematen van de persoon. De botten kunnen met elkaar worden verbonden, zodat het bewegen van het ene bod tot gevolg heeft dat de verbonden ledematen ook gaan bewegen. U kunt het gebruiken om een bovenbeen, kuit en voet in uw tekening met elkaar te koppelen. Beweegt u nu het kuitbeen, dan bewegen de andere twee onderdelen van het been automatisch mee, waardoor een vloeiende en realistische beweging ontstaat. Het bespaart ook de moeite om elk onderdeel van de figuur apart van een animatie te voorzien.

Niet voor beginners


Geavanceerde functies zoals deze zorgen dat u met Anime Studio waar voor uw geld krijgt, maar we raden het pakket af voor beginnende gebruikers. U moet in staat zijn om zelf redelijk bruikbare tekeningen te maken en enige ervaring met animaties is ook aan te raden.

Het programma bevat een kleine bibliotheek met meegeleverde tekeningen, maar de ontwikkelaar hoopt uiteraard dat u de extra tekeningen uit zijn webwinkel koopt. De online handleiding is beknopt en slordig gemaakt: het noemt kort de keyframing-technieken en het opzoeken van een commando uit een van de tutorials bleek een heidens karwei, waarbij uiteindelijk bleek dat de functie alleen in de Pro-versie beschikbaar was.

Er is een demoversie op de website van E-Frontier zodat u kunt uitproberen voordat u koopt.

Tekst: Gonny van der Zwaag

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Lage prijs

  • Krachtige, geavanceerde tools

  • Matige documentatie

  • Kan geen vectorafbeeldingen uit andere illustratieprogramma's inlezen

Beginners zouden beter naar simpele concurrenten zoals Toon Boom Studio kunnen kijken, maar Anime Studio's krachtige controls maken het een goede keuze voor mensen die al gewend zijn hun eigen artwork te maken en al de principes van keyframe-animaties begrijpen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten