abonneren

DxO Optics Pro Elite 3.5

DxO is ondanks zijn rare naam, die eerder aan een hexadecimale editor doet denken, toch een echte raw-converter. Wie veel met foto's in raw-formaat werkt, kan met DxO Optics Pro allerlei bewerkingen en correcties uitvoeren.

DxO Optics Pro heeft een ingebouwde correctie voor lensfouten als chromatische aberratie, vignettering en het kromtrekken van rechte lijnen. Zelfs de ronde lijnen van een zogenaamde fisheye-lens kunnen ermee worden rechtgezet. DxO Optics Pro werkt echter niet met een plug-in voor dergelijke correcties, maar wordt modulair opgebouwd voor uw specifieke fotografische apparatuur. U geeft via de website op welke camera(’s) u gebruikt en welke lenzen u hebt en vervolgens wordt er een installer op maat aangemaakt, die u downloadt en installeert.

Medium en Strong


Het programma kan dan alleen de raw-bestanden van die betreffende camera’s aan. Ook DxO Optics Pro heeft een speciale instelling om de conversie zoveel mogelijk volautomatisch te doen: DxO Lighting. Voor de meeste beelden werkt die instelling redelijk als u hem op Slight zet, al worden de beelden ook dan al een tikje te contrastrijk, waardoor de schaduwen dichtlopen en details verliezen. Op Medium of Strong is het resultaat soms niet om aan te zien. Ook blijkt het programma nogal moeite te hebben om automatisch de goede witbalans te vinden, waardoor de kleuren in de standaardinstelling nogal eens verkeerd zijn.

Minpunt voor Canon gebruikers


Een vervelende eigenschap voor Canon-gebruikers is dat de lenscorrectie moet weten wat de scherpstelafstand van de lens was, en die bij Canon niet uit de exif-headers is te halen. Daardoor moet u dat voor ieder beeld handmatig instellen (zo u dat nog kunt nagaan).U hebt u een aparte mogelijkheid om ‘Highlight Recovery’ aan te zetten, maar alleen met drie standen: Slight, Medium, Strong. Deze functie werkt ook goed met hoge lichten die niet meer te redden zijn: die blijven keurig wit en worden niet roze, zoals bij sommige andere converters.

Traag


Via een aantal voorgedefinieerde instellingen als Warm Film en Saturated Color Reversal Film kunt u snel een bepaalde kleurstelling aan de conversie meegeven. DxO werkt via een batch en dat is maar goed ook, want dan kunt u tijdens de conversies gaan koffiedrinken of avondeten; het is verreweg het traagste programma van allemaal. Na afloop van de conversies krijgt u de optie het resultaat te bekijken in de viewer. Niet doen, want ook die viewer is tergend traag en bovendien kloppen de kleuren niet.

De standaard Lens softness-verscherping van DxO Optics Pro kunt u beter lager zetten, want die is aan de hoge kant. Overigens werd versie 4.0 aangekondigd precies op het moment dat deze test af was. Er zijn drie uitvoeringen van dit programma: Starter, Standard
en Elite.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Modulair aangepast programma
  • Correctie voor lensfouten
  • Traag
DxO Optics Pro Elite is fantastisch als het gaat om lenscorrecties, maar het te harde contrast van de standaard instellingen zorgt ervoor dat u vaak veel werk hebt aan een foto. Bovendien is het programma tergend traag.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Raw, Foto's