abonneren

DraftSight

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Cad-software van een professioneel bedrijf voor € 0: het kan! Dassault biedt onder de naam DraftSight software met indrukwekkend veel mogelijkheden.

Het Franse Dassault draait al heel wat jaartjes mee in de professionele 3D cad/cam-wereld. Pakketten als Catia voor 3D-productontwerp, Solidworks voor engineering en Simula voor berekeningen komen allemaal uit de stal van Dassault. Naast deze complexe en vooral dure oplossingen levert Dassault het 2D-tekenpakket DraftSight. Dit pakket, dat zich richt op zowel studenten als professionele gebruikers, is volledig gratis. Het pakket is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux en ondanks dat het gratis is, biedt het robuuste en professionele mogelijkheden en kwaliteit voor het maken van 2D cad-tekeningen voor serieuze toepassingen.

Het pakket is gebouwd op de softwarebibliotheken van de Open Design Alliance (ODA), een samenwerking van talloze cad-softwareontwikkelaars en -gebruikers ter bevordering van het dwg-bestandsformaat. Met deze bibliotheken is redelijk eenvoudig een AutoCAD-kloon in elkaar te timmeren. Dat heeft Dassault dus gedaan, met als resultaat een eenvoudig maar stabiel tekenpakket waar eigenlijk niks op aan te merken is. Het pakket ondersteunt dan ook alle veelvoorkomende zaken zoals lagen, blokken, templates, macro's en bematingen en kan zowel met de muis als door middel van het invoeren van commando's worden bestuurd.

DraftSight ziet er helder en fris vormgegeven uit, bevat een degelijke handleiding en met de, helaas wel Engelstalige, startgids leer je snel met het pakket omgaan. Voor de professionele gebruiker biedt Dassault bovenop het gratis pakket betaalde ondersteuning, trainingen en toegang tot de api voor ontwikkeling. Bovendien is er een redelijk actieve gratis community van gebruikers die wordt beheerd door Dassault.

Pluspunten Conclusie
  • frisse vormgeving
  • dwg-compatibiliteit
  • community
DraftSight is een prima pakket voor de professionele gebruiker die af en toe cad-bestanden moet bekijken en aanpassen maar zeker ook voor de thuisgebruiker die eens met een cad-pakket aan de slag wil.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie