abonneren

Digital Studio 2010

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Corel heeft een alles-in-één pakket uitgebracht voor het bewerken, bekijken en distribueren van foto's en video's: Digital Studio. Het pakket is gericht op het snelle simpele werk, waardoor iedereen er snel resultaat mee kan boeken.

Na de installatie van Corel Digital Studio verschijnen de pictogrammen van PaintShop Photo 2010, Corel VideoStudio 2010, DVD Factory 2010 en WinDVD 2010 op uw bureaublad. De namen lijken veel op de grote broers, maar hebben er zeer weinig mee gemeen.

Corel Digital Studio 2010 werkt probleemloos op Windows 7. Het maakt op dit besturingssysteem ook direct gebruik van de nieuwe mogelijkheden als jump lists op de taakbalk en bibliotheken die gerelateerde content tonen.

Instant Viewer


Elke applicatie, op WinDVD na, start op met de Instant Viewer. In deze viewer kunt u uw mediabestanden verzamelen, bekijken en ordenen, maar ook direct bestanden snel bewerken en versturen per mail of uploaden naar Flickr, Facebook of YouTube. Afhankelijk van de applicatie die u start, kunt u video's en foto's importeren van camera's, dvd's, geheugenkaarten, harde schijf of mobiele telefoon.

De multimediabestanden worden in een mooi vormgegeven, dynamische interface getoond. Elk bestand heeft een eigen frame waarmee u het bestand kunt selecteren, verwijderen of in het geval van video en audio een preview kunt bekijken. De geselecteerde bestanden kunt u toevoegen aan een album en voorzien van labels om ze te ordenen. Dit systeem had beter gemogen. Bestanden die eenmaal voorzien zijn van een label, kunt u alleen via het zoekvenster terugvinden. Hebt u gebruikgemaakt van meerdere labels, dan zult u beide labelnamen in het zoekvenster moeten opgeven om de bestanden zichtbaar te maken.

Om een multimediabestand te bewerken, moet u erop dubbelklikken. Vreemd is dat u dit wel vanuit de juiste applicatie moet doen, omdat u anders minder mogelijkheden krijgt om bewerkingen uit te voeren.

Applicaties


Foto's bewerkt u met PaintShop Photo. U kunt foto's automatisch corrigeren of u kunt de helderheid, schaduw, hooglichten en scherpte handmatig aanpassen. Daarnaast kunt u foto's bijsnijden, rechtzetten en rode ogen verwijderen. De exportmogelijkheden zijn ruim. U kunt fotocollages, fotoalbums en kalenders maken, maar u kunt de foto's ook direct uploaden naar Flickr, Facebook en YouTube. Het enige wat mist, is de mogelijkheid om een foto te converteren naar een ander bestandsformaat.

Videobestanden zijn te bewerken met VideoStudio. U kunt ze inkorten en splitsen en ze voorzien van titels en achtergrondmuziek. Geen moment wordt het moeilijk; alleen bij het afspelen van hd-video gaan de beelden haperen en van kleur verschieten. Hebt u uw compilatie klaar, dan kunt u een dvd-menu selecteren. Het aantal templates voor menu's valt met vijf erg tegen. U kunt de menuteksten aanpassen, hoofdstukken toevoegen en een achtergronddeuntje selecteren. De bewerkte videobeelden kunt u op een dvd of avchd-dvd branden, uploaden naar Flickr, YouTube of Facebook of er een videobestand van maken.

DVD Factory verschilt niet zo gek veel van VideoStudio. U hebt zelfs minder bewerkingsmogelijkheden voor het maken van een dvd en minder keuzes uit templates. Daartegen over staat wel dat u audio- en mp3-cd's kunt maken en bestanden kunt kopiëren naar uw iPod, PSP of mobiele telefoon.

Met WinDVD kunt u alle video en audio bestanden afspelen alsook dvd's en cd's. WinDVD is een prettige speler en ondersteunt de bekendste bestandsformaten. Blu-rayschijfjes worden niet ondersteund, daarvoor is een upgrade noodzakelijk naar de Pro-versie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • mooie, dynamische werkomgeving
  • simpel in gebruik
  • beperkt aantal templates voor dvd's
Corel Digital Studio 2010 is een simpel pakket voor als u snel multimediabestanden wilt tonen of delen met anderen. De mogelijkheden van de afzonderlijke onderdelen zijn beperkt, maar net genoeg om een acceptabel resultaat mee te boeken. Grafisch ziet er allemaal zeer goed uit en op een enkele functie na werkt het allemaal gebruiksvriendelijk. U kunt een proefversie downloaden op de website van Corel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: