Iedereen die met analoge foto's werkt of heeft gewerkt is bekend met de term korrel, meestal gebruikt in combinatie met grof. Foto's met een grove korrel zijn spikkelig. Dat verschijnsel treedt op bij zeer lichtgevoelige film waarin de gebruikte kristallen ook daadwerkelijk groter zijn.

Dus: hoe gevoeliger de film, hoe groter de kristallen, hoe grover de korrel in de afdruk.

Korrel of ruis?

Digitale foto's hebben last van een vergelijkbaar verschijnsel maar dan heet het ruis. Ruis ontstaat door kleine spanningsverschilletjes in de optische chip. Wanneer we de chip voeden met een goed belichte scene vallen deze in het niet bij het vastgelegde beeld. Fotograferen we bij weinig licht dat wordt het aandeel van deze spooksignalen relatief groter, wat zich vertaalt in zichtbare vlekjes op de foto. Nemen we foto's met een hoge iso-waarde dan wordt in feite het inkomende beeld versterkt maar daarmee ook de spooksignalen en ook dat levert dus meer ruis. Tot slot zijn foto's met een lange belichtingstijd gevoelig voor storing omdat - naast de al aanwezige spanningsverschillen - de optische chip ook nog eens warmer wordt.

Ontruisen

Al deze vormen van ruis kunt u bijvoorbeeld te lijf met het in Photoshop ingebouwde filter 'Ruis Reduceren'. De mogelijkheden daarvan zijn echter beperkt. Het verwijderen van de ruis maakt de foto vaak onscherper. Filterfabrikant Nik biedt met Dfine al enige tijd een programma dat uw foto met zwaarder gereedschap te werk gaat. Daarvan verscheen onlangs versie 2.0 en deze belooft de meest geavanceerde ruisonderdrukking die op dit moment verkrijgbaar is.

Scala aan technieken

U installeert Dfine als Photoshop-plugin, wat betekent dat het programma kan samenwerken met een groot aantal beeldbewerkers. In Photoshop presenteert Dfine zich als zwevend venster met een aantal verschillende ruisonderdrukkende filters. Er zijn speciale filters voor huid, schaduwen, achtergrond, lucht, fijne structuren, sterke ruis en hot pixels (beeldpunten op de optische chip die altijd aan of juist uit staan). Elk van deze filters gaat ruis op een andere manier te lijf. Voert u zo'n filter uit dan maakt Dfine van het effect automatisch een nieuwe laag met een zwart laagmasker. Door op het laagmasker met een penseel te tekenen kunt u heel nauwkeurig bepalen waar de ruis met welke techniek moet worden verwijderd. Uiteraard kunt u het laagmasker ook vullen met wit voor een globaal effect.

Ontruis profielen

Naast deze specifieke methodes is er de meer algemene ruisonderdrukking. Daarvoor wordt uw foto in het Dfine-venster geopend. In dit venster moet u eerst de ruis meten. Hebt u meerdere foto's die onder de zelfde omstandigheden zijn gemaakt dan kunt u het resultaat van deze meting als profiel opslaan. Vervolgens wordt de ruis op basis van de gemeten waarde verwijderd. Het programma gaat daarbij inderdaad veel slimmer te werk dan de standaardfilters die voor dit doel bestaan. Details in de foto blijven verbluffend goed bewaard terwijl de ruis nagenoeg geheel verdwijnt. Zelfs de aller moeilijkste gevallen (zoals foto's van de nachtelijke hemel met lange sluitertijd en maximale iso-waarde) weet het programma perfect op te knappen. Omdat ruis in twee vormen voorkomt (kleurruis en beeldruis) kunt u voor beiden afzonderlijk de mate van onderdrukking instellen voor een optimaal resultaat. Alhoewel de bediening in Dfine's eigen venster erg prettig is, is het voor de fanatieke Photoshop-gebruiker vervelend dat het programma geen gebruik maakt van de standaardtoetsen voor pannen en zoomen.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • sublieme resultaten

  • meerdere technieken

  • flexibel

  • prijs

Dfine 2 is gezien zijn prijs duidelijk niet bedoeld voor mensen die af en toe een fotootje willen oplappen. Professionals en serieuze hobbyisten zullen echter versteld staan van het effect van deze set filters: uw foto's knappen er zienderogen van op.

<td >Downloadversie beschikbaar<td >ja<td >Demoversie beschikbaar<td >ja<td >Processor (minimaal benodigd)<td >Intel Pentium 4<td >Hoeveelheid RAM (minimaal benodigd)<td >256<td >Besturingssysteem (minimaal benodigd)<td >Windows VistaWindows XP

10

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten