De beste camera-accessoires voor fotografie: Deel 1

beste camera-accessoires
De ramen gaan weer open en we kunnen eindelijk weer zonder jas en das naar buiten. Met de hopelijk vele mooie dagen in het verschiet, is dit een goed moment om te investeren in nieuwe camera-accessoires. We zetten in twee artikelen de beste voor je uiteen.

Een fraaie camera, extra opslagruimte of misschien wel een drone. We laten ons licht schijnen over de handigste fotogadgets.

DJI Mavic Pro (1179 euro)

beste camera-accessoires

Veel fotografen en filmmakers dromen van het werken met een drone. Het unieke perspectief van een drone kan op geen enkele andere manier worden nagebootst. Bovendien is de huidige generatie drones voorzien van alle technische hulpmiddelen om snel indrukwekkende resultaten neer te zetten. Het kost alleen nogal wat ruimte om een drone mee te nemen in je rugtas.

Lees ook: Waar moet een professionele drone-piloot aan voldoen?

DJI heeft daar met de Mavic Pro een einde aan gemaakt. De compacte drone vouwt op tot een klein pakketje, dat makkelijk in een rugtas te vervoeren is. Ook hoeven de propellers niet te worden gedemonteerd: ze klappen uit en binnen enkele seconden ben je klaar om te vliegen. Ondanks zijn bescheiden afmetingen is de DJI Mavic Pro behoorlijk krachtig. Hij kan filmen in 4K, heeft een maximale vliegtijd van 27 minuten en kan ook in slow motion filmen.

Tijdens het vliegen kan de drone automatisch een object of persoon volgen. Hierbij worden andere objecten als bomen en gebouwen ontweken. Wanneer de accu van de drone opraakt, zal hij terugvliegen naar de startlocatie. Neem je een drone mee op reis, zoek dan van tevoren uit wat de lokale wet- en regelgeving is. Vliegen op verboden locaties zoals vliegvelden kan je een fikse boete opleveren!

Sirui T-2004XL Traveller + E-20 head (249 euro)

beste camera-accessoires

Zelfs fotografen die vooral uit de hand fotograferen, hebben zo nu en dan een stevig statief nodig. Voor een macrofoto of landschapsfoto met strakke compositie bijvoorbeeld. Manfrotto en Gitzo zijn de gevestigde namen in statievenland, maar ook Sirui maakt erg degelijke statieven met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze T-2004XL-set, bestaande uit een statief en balhoofd, is een goed voorbeeld van een complete uitrusting voor een bescheiden prijs.

De T-serie oftewel Traveller-serie van Sirui is duidelijk bedoeld voor onderweg. Het statief meet 47 cm in opgevouwen stand, waardoor hij in je rugzak past. De poten zijn voorzien van draaisluitingen, zodat je met één handbeweging alle poten kunt uitschuiven. Handig om hem snel op te zetten, en ook handig voor natuurfotografen, omdat draaisluitingen minder gevoelig zijn voor zand en vocht. Bovendien zijn ze stiller dan kliksluitingen, zodat dieren minder snel op de vlucht slaan.

De meegeleverde E-20 statiefkop is een stevig balhoofd met een draagvermogen van 12 kilogram. Ook grote spiegelreflexcamera’s met teleobjectief moeten daarmee probleemloos stabiel blijven staan. Met een gewicht van 360 gram is de statiefkop vrij licht, het volledige pakket komt uit op net geen 2 kilo.

Aputure AL-M9 Amaran CRI 95+ (69 euro)

beste camera-accessoires

Met de compacte AL-M9 mini-ledlamp van Aputure maak je de fotograaf én de videomaker blij. Dit invullicht van formaatje pinpas kun je namelijk zowel inzetten bij portret- en macrofotografie als voor het maken van video’s. Interviews voor de camera zien er meteen een stuk helderder en professioneler uit. De AL-M9 wordt opgeladen via usb, dus geen zware accu of batterijen meer. De kleine ingebouwde accu gaat tot maar liefst dertien uur mee. Een magnetisch diffuus-filter maakt het pakketje compleet.

De lichtopbrengst van de AL-M9 is in te stellen door middel van twee simpele knopjes, tot een maximum van 900 lumen. Met een Color Rendering Index (CRI-waarde) van 95 weet je zeker dat kleuren natuurgetrouw worden gereproduceerd als de lamp aanstaat. Natuurlijk zijn er flitsers en continulichten die meer licht produceren, maar die stop je niet even in je binnenzak.

Je kunt de AL-M9 in de flitsschoen van je camera schuiven, maar ook in een onderbelichte hoek plaatsen, of aan het plafond. Kortom, een lichtgewicht lampje om altijd bij je te hebben, de ideale reisgenoot voor fotografen.

BlackRapid Sport Breathe (69 euro)

beste camera-accessoires

Schrikbarend veel fotografen maken nog gebruik van de camerariem die bij hun camera zat. Zo’n dun, schurend riempje snijdt in je nek, zeker bij een hele dag fotograferen. En dat terwijl er een bonte verzameling aan alternatieven op de markt is! Die bieden vaak veel meer comfort en gebruiksgemak. Neem deze BlackRapid Sport Breathe.

In plaats van om de nek draag je de Sport Breathe over de schouder. De riem gaat dan kruislings over het lichaam, waardoor de camera op je heup hangt. Een sterke, afsluitbare karabijnhaak houdt de camera vast via een bevestiging die je in de statiefaansluiting draait. De camera hangt dus op z’n kop, maar kan met een snelle beweging naar het gezicht worden gebracht. Hierbij glijdt de haak over de riem, dus de riem zelf blijft op zijn plaats. Er zijn riemen voor links- en rechtshandige fotografen.

De BlackRapid Sport Breathe is voorzien van een gewatteerd schouderkussen, dat ook nog eens ademt. Een extra riempje dat onder de oksel doorgaat, zorgt ervoor dat de camera dicht tegen het lichaam blijft tijdens het bewegen.

Caruba cleaning kit (17,50 euro)

beste camera-accessoires

Ook voor wie wat minder wil uitgeven, zijn er genoeg leuke hebbedingen. Deze schoonmaakkit van Caruba bijvoorbeeld. Hij bestaat uit een kleine blaasbalg, microvezel reinigingsdoek en een lenspen. Fotografen die continu de hort op zijn, krijgen onvermijdelijk stof en vuil op en in hun apparatuur. Met deze schoonmaakhulpjes is deze viezigheid niet terug te zien in de foto’s. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Het microvezeldoekje en de lenspen zijn bedoeld om objectieven te reinigen. De lenspen heeft een uitschuifbaar borsteltje aan de ene kant en een sponsje met schoonmaakvloeistof aan de andere kant. Met het borsteltje kun je grotere stukken vuil of zand verwijderen, die willen nog weleens in die kieren rond het voorste lenselement gaan zitten.

Het sponsje is bedoeld voor een grondige schoonmaak van het glas. Maak het geheel droog met het doekje en je bent klaar. De blaasbalg tot slot is er om gevoelige onderdelen, zoals de sensor, te reinigen. Met een zacht pufje lucht blaas je het stof weg.

Lees hier deel 2, met o.a. aandacht voor waterdichte behuizingen en het gemak van polaroid.

Tekst: Thomas Kouveld

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Koopwijzer, Camera's

Tags: drone, film, fotografie