abonneren

Cyberlink PhotoDirector 3

Cyberlink PhotoDirector is bedoeld als alternatief voor Adobe Photoshop Lightroom. De vorige versie was bij het fotomanagement nog te beperkt om serieus te nemen, maar versie 3.0 is sterk verbeterd. Het programma kent fraaie raw-bewerkingen en ook het fotomanagement is duidelijk beter.

None

Cyberlink PhotoDirector 3 is sterk verbeterd en wordt daarmee een serieuze concurrent voor Adobe Lightroom 4. Je kunt er weliswaar nog geen gedrukt boek en geen webgalerie mee maken zoals in Lightroom, maar daar staan verschillende mogelijkheden tegenover die Lightroom juist weer mist. Alleen het prijsvoordeel is verdwenen. Met de prijsverhoging naar $ 149,95 kost het programma nu hetzelfde als Lightroom 4 (dat juist in prijs is verlaagd).
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • bijzondere bewerkingen
  • lokale correcties mogelijk
  • goede raw-bewerker
  • Minpunten
  • trefwoorden niet hiĆ«rarchisch te ordenen

Net als Lightroom bestaat PhotoDirector uit modules en dat zijn er inmiddels vijf geworden. De library-module is waar je de foto's beheert en de mogelijkheden daarvoor zijn een stuk uitgebreider geworden. PhotoDirector ondersteunt nu iptc-informatievelden, zoals naam- en adresgegevens. Trefwoorden, sterren en vlaggen werden al ondersteund, maar nu kun je snel een groot aantal foto's van een trefwoord voorzien via verslepen op dat trefwoord. Ook tijdens het importeren kun je meteen trefwoorden toevoegen. De trefwoorden hiërarchisch rangschikken (dus bijvoorbeeld Yellowstone onder Wyoming plaatsen en Wyoming weer onder USA) kan helaas nog steeds niet. Dat is toch wel een gemis, want een grote fotodatabase bevat honderden trefwoorden en zonder hiërarchie wordt dat een onoverzichtelijke lijst.

De Adjustment-module was al het sterkste deel van PhotoDirector, maar is toch verder verbeterd. Zowel globale bewerkingen (bewerken van de hele foto) als plaatselijke bewerkingen (met een verloopfilter of inschilderen een kwast) zijn beschikbaar. In PhotoDirector 2 misten we een Curven-functie, maar we worden ook hier op onze wenken bediend. Die is nu aanwezig, maar alleen voor het totale beeld, niet per kleurkanaal. Een andere nieuwe functie is een soort Snelle selectie-kwast voor plaatselijke bewerkingen. Handig is daarbij ook Inverse Mask (je selecteert een stukje en draait dan de selectie om, zodat dit stukje nu juist het enige is dat niet geselecteerd wordt). Ook lenscorrecties zijn nu beschikbaar.

Een nieuwe module is de Edit-module. Hier vind je speciale bewerkingen, zoals de Object Removal-tool. Je selecteert het ongewenste stukje en sleept de selectie naar een plek die als vervangend materiaal kan dienen. Een dergelijke functie missen we nog steeds in Lightroom! Andere bijzondere bewerkingen zijn speciale People Beautifier-gereedschappen (om bijvoorbeeld de huid te verzachten, tanden witter te maken en rimpels weg te halen), Extract and Compose Photos (achtergrond verwijderen en foto's combineren) en Frames and Watermarks. De laatste nieuwe module is Print. Via deze module kun je verschillende foto's op één vel afdrukken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Cyberlink, photodirector