abonneren

CorelDraw Graphics Suite X6

Naast het uitgebreide vectorillustratie- en paginalayoutprogramma CorelDRAW bevat Graphics Suite X6 een aantal andere pakketten die samen de gehele grafische workflow afdekken.

None

X6 is weer een ijzersterke suite die tot het dagelijks gereedschap van de professional kan behoren, maar ook op zijn plaats is bij de creatieve thuisgebruiker. De Website Creator lijkt ons iets minder geschikt voor de professional, terwijl deze waarschijnlijk de hobbyist weer wél aan zal spreken. Ondanks dat in de industrie veel gebruik wordt gemaakt van de pakketten van Adobe, vinden wij de suite van Corel een geduchte concurrent die zeer zeker overeind blijft en absoluut de moeite van het proberen waard is.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • volledige suite
  • Nederlandstalig
  • Minpunten
  • Website Creator alleen in het Engels

Versie X6 kent weer een groot aantal vernieuwingen en verbeteringen. Allereerst is er door Corel gesleuteld onder de motorkap: CorelDraw en Photo Paint zijn volledig 64-bits geworden en kunnen nu omgaan met grotere bestanden en meer geheugen. Daarnaast is de ondersteuning voor systemen met meerdere processoren of cores verbeterd. Ook worden nu 64-bits plugins van Adobe ondersteund.

OpenType

Een tweede grote verandering is dat het pakket nu OpenType-tekstuitbreidingen ondersteunt. Hierdoor kun je gebruikmaken van uitgebreide typografische mogelijkheden van dit soort lettertypen: breuken, ligaturen, ornamenten, kleine hoofdletters en krulletters kunnen eenvoudig in teksten worden opgenomen. Corel Connect werkt nu met meerdere laden. Hierdoor is het beheer van het ontwerp en alle bijbehorende bestanden overzichtelijker. De zoekfunctie is flink uitgebreid. Naast het zoeken in iStockphoto, Fotolia en Flickr is zelfs het even snel doorzoeken van een willekeurige externe website op beeldmateriaal mogelijk.

Verder zijn er nog talloze vernieuwingen en verbeteringen, zoals het slim snijden om ongewenste zaken uit een foto te verwijderen, met de vier nieuwe vormgereedschappen smeren, aantrekken, afstoten en ronddraaien om vectorafbeeldingen te vervormen en met de nieuwe passthrough-samenvoegmodus effecten zoals het lenseffect door te laten werken over meerdere lagen. Met de functie knipmasker kun je hele groepen van objecten van een nieuwe contour voorzien. Ook de compatibiliteit met Adobe Creative Suite en Microsoft Publisher is verbeterd.

Volledige suite

Corel levert een zeer volledige suite. Met Photo Paint kun je foto’s bewerken. Powertrace is bedoeld om eenvoudig bitmappatronen over te trekken en om te zetten in bewerkbaar vectormateriaal. Met Website Creator maak je snel en interactief zelf eenvoudige websites. Capture is een tool voor schermafbeeldingen en met Connect kun je snel en overzichtelijk je bestanden organiseren en zoeken naar aanvullende content.

Daarnaast levert Corel ook nog krachtige gereedschappen mee. Met PhotoZoom Pro 2 vergroot je zonder kwaliteitsverlies foto's tot groot formaat. Voor het genereren van streepjescodes en het maken van dubbelzijdige afdrukken zijn er ook gereedschappen. Met ConceptShare deel je ontwerpen met anderen en voorzie je deze van opmerkingen en commentaar. Een van de meegeleverde tools waar we al erg lang een fan van zijn is de Bitstream Font Navigator, voor ons onmisbaar om overzicht te houden in de enorme hoeveelheid lettertypen in het systeem.

Veel content

Naast deze softwarepakketten levert Corel als onderdeel van de Graphics Suite zeer uitgebreide content mee. Meegeleverd worden onder meer 10.000 hoogwaardige cliparts en afbeeldingen, 1000 foto's met hoge resolutie, 1000 OpenType-lettertypen, 2350 sjablonen en 850 kaders en patronen. Als daar niks bruikbaars tussen zit, weten wij het ook niet meer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Coreldraw, Corel