abonneren

CorelDraw Graphics Suite X5

We hebben er ruim twee jaar op moeten wachten, maar één van de leidinggevende applicaties voor grafisch ontwerp, CorelDraw, heeft een nieuwe versie. Welke verbeteringen en vernieuwingen heeft Corel in CorelDraw Graphics Suite X5 opgenomen?

Het pakket bevat de bekende modules: CorelDraw voor vectorgebaseerde illustraties en layout, Corel Photo-Paint om bitmapgebaseerde bestanden zoals foto’s te bewerken, Corel PowerTrace om bitmaps over te trekken en er vectorillustraties van te maken en Corel Capture om snel schermafbeeldingen te maken. Aan deze verzameling is nu Corel Connect toegevoegd, een speciale browser om efficiënt in de meegeleverde content en uw eigen bestanden op verkenning te gaan.

Naast deze modules wordt een aantal gereedschappen meegeleverd, zoals wizards voor het maken van barcodes en voor het tweezijdig afdrukken van documenten, de Bitstream Font Navigator voor een beter overzicht van uw lettertypen, PhotoZoom Pro om afbeeldingen uit te vergroten en het nieuwe Swish miniMax. Hiermee kunt u eenvoudig flashanimaties maken voor webtoepassingen. MiniMax is helaas alleen in het Engels beschikbaar. Verder levert Corel meer dan duizend lettertypen mee en een bijna gigantische verzameling van meer dan tienduizend clipartafbeeldingen. Ook is er meer dan twee uur trainingsvideo toegevoegd, helaas ook in het Engels.

Verbeteringen

De compatibiliteit met bestaande bestandsformaten is verbeterd, zoals bijvoorbeeld bij het exporteren van eps-bestanden, waar het kleurbeheer sterk verbeterd is voor documenten die gebruikmaken van de rgb-kleurruimte. Ook is het importeren en exporteren naar Adobe producten, zoals Illustrator, Photoshop en Acrobat, verbeterd. Zo blijven bijvoorbeeld aanpassingslagen, maskers en een aantal dynamische filters behouden bij het importeren en exporteren naar het psd formaat en ondersteunt het pakket de Acrobat 9-indeling.

Een aantal tekengereedschappen is verbeterd in CorelDraw X5. In veel gevallen kunt u nu nauwkeurige numerieke gegevens invoeren, zoals de afmetingen of positie op de pagina van het object dat u wilt maken. Het Maasvullingsgereedschap is ook verbeterd, zodat u vloeiendere kleurovergangen kunt maken en deze eenvoudiger kunt aanpassen en bewerken. Verder zijn er nog talloze kleinere aanpassingen in de gebruikersinterface, waardoor u een aantal zaken net iets prettiger en efficiënter kunt uitvoeren.

In Corel Photo-Paint is een aantal nieuwe filters en foto-effecten toegevoegd, waaronder een filter om de 'levendigheid' van de foto te vergroten en effecten voor de simulatie van lensfilters, die in de traditionele fotografie worden gebruikt. Ook het converteren naar grijstinten is uitgebreid met extra opties. Ten slotte is er een aantal nieuwe borstels en penpunten in het pakket opgenomen.

Kleurbeheer

De belangrijkste verbetering in X5 is volgens ons het kleurbeheer. Dit is flink uitgebreid. Zo wordt nu voor elk project automatisch een kleurenpalet gegenereerd. Daarnaast slaat het pakket nu kleurprofielen per document op. Ook kunt u eenvoudiger gebruikmaken van proefdrukvoorbeelden, door te kiezen uit een lijst van bestaande uitvoerapparaten. Het pipetgereedschap is toegevoegd aan diverse dialoogvensters, zodat u op veel plaatsen snel kleur kunt selecteren en afstemmen. Het aantal Pantone kleursets dat beschikbaar is, is uitgebreid met het Fashion+Home palet en het Pantone Goe-systeem.

Corel is er kortom in geslaagd een aantal grotere en kleinere verbeteringen aan te brengen zonder dat de 'look and feel' te veel is veranderd. Hierdoor voelt het pakket vertrouwd aan, maar is de efficiëntie toch flink verhoogd. Jammer, maar niet onoverkomelijk is wel dat Swish miniMax en de trainingsvideo's alleen in het Engels beschikbaar zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitgebreid
  • efficiëntie flink vergroot
  • veel clipart
  • geen nieuwe grote functies
Ondanks dat het pakket geen echt nieuwe grote functionaliteit heeft, blijft de suite wat ons betreft ook voor deze versie één van de toonaangevende illustratiepakketten voor zowel de professionele als voor de wat minder ervaren gebruiker.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: