abonneren

Coreldraw Graphics Suite X4

De nieuwe CorelDRAW is uit. Tjokvol met vernieuwingen en verbeteringen bewijst dit pakket zich wederom als een van de beste en meest uitgebreide suites die er te krijgen zijn voor illustratiewerk en fotobewerking.

CorelDRAW is van een eenvoudig tekenpakket inmiddels uitgegroeid tot één van de meest uitgebreide suites voor het opmaken van illustraties en het bewerken van foto's. Corel belooft een totaaloplossing te bieden voor een groot aantal projecten, zoals logo's, webgraphics, marketingbrochures en 'in het oog springende' uithangborden. De nieuwste versie van de suite, X4, bevat een groot aantal veranderingen en verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. Wij bekijken wat er nieuw is in CorelDRAW, Corel PHOTO-PAINT, Corel PowerTRACE en Corel CAPTURE, de pakketten waaruit de suite is opgebouwd.

CorelDRAW X4

CorelDRAW is de illustratietoepassing van de suite. Versie X4 bevat een aantal zeer goede verbeteringen maar ook wat slimme extra's die het gebruik prettiger maken. De voornaamste wijzigingen zitten in de gebruikersinterface, de lagen, de tekstbewerking en het online delen van documenten. De gebruikersinterface is volledig gemoderniseerd. Het is even wennen, maar het nieuwe uiterlijk werkt prettig en efficiënt. Daarnaast is de interface volledig aanpasbaar en zelf in te richten door het slepen met knoppen en werkbalken. Bovendien bevat het systeem een aantal slimme, vooraf ingestelde configuraties (werkruimten) die vergelijkbaar zijn met Adobe Photoshop, Adobe Illustrator en Microsoft Office. Mede dankzij de vergaande bestandscompatibiliteit met deze applicaties is overstappen naar CorelDRAW makkelijk.

Eén van de grootste, en tevens noodzakelijkste, verbeteringen in CorelDRAW is dat de laagstructuur nu per pagina gescheiden is. In vorige versies nam het pakket de lagen over alle pagina's mee, wat zorgde voor een onoverzichtelijk geheel. Nu kunt u per pagina een laagstructuur kiezen, waardoor u meer overzicht hebt.
CorelDRAW X4 maakt nu gebruik van directe tekstopmaak. Als u een ander lettertype kiest of de tekstopmaak wijzigt, ziet u het effect van deze wijziging direct in het document zelf. Als alles er goed uitziet, kunt u daarna de verandering ook daadwerkelijk toepassen. Deze manier van preview is veruit superieur ten opzichte van het 'proberen en we zien wel wat eruit komt'.

Een bijzonder fraaie uitbreiding op de tekstkwaliteiten van het pakket is de integratie van www.WhatTheFont.com. Hiermee kunt u onderzoeken in welk lettertype een tekst is gezet. Zo hoeft u niet uw hele fontverzameling font voor font te doorlopen als u ergens een lettertype hebt gezien dat u aanspreekt. Gewoon even een foto maken met het mobieltje en WhatTheFont doet de rest. Ook is het nu mogelijk samengevoegde afdrukken te maken, waarbij de tekst automatisch vanuit een ander bestand in de lay-out wordt gegoten.

Met ConceptShare kunt u uw bestanden via internet delen met anderen. Om hier gebruik van te maken moet u eerst een gratis account aanmaken. Daarna kunt u diverse online projectomgevingen maken en daar bestanden in plaatsen. Door rechten toe te kennen aan anderen, kunnen deze de bestanden bekijken, aanpassen of van commentaar voorzien. Op deze manier kunt u zeer direct met uw collega's, klanten of opdrachtgevers communiceren.

Corel PHOTO-PAINT X4

Het fotobewerkingsprogramma van de suite is ook op een aantal punten verbeterd. Allereerst is de gebruikersinterface op dezelfde manier vernieuwd als bij CorelDRAW, dit komt de overzichtelijkheid ten goede. Een tweede verbetering is dat de raw- formaten van meer dan driehonderd verschillende soorten camera's worden ondersteund. Het bewerken van hoge kwaliteit foto's en het toepassen van extreme filters is hierdoor een stuk makkelijker geworden.

PowerTRACE en CorelCAPTURE

Het overzetten van een gescand bedrijfslogo in een vectorafbeelding is een eenvoudig karweitje met PowerTRACE X4. Zowel het origineel als het resultaat worden getoond. Aanpassingen aan de bewerkingsparameters worden direct doorgevoerd en zijn zichtbaar in de preview. Corel PowerTRACE X4 was al goed in het overtrekken van randen en vlakken. Nu kan het pakket ook de middenlijnen van een tekening overtrekken. Voor lijntekeningen, zoals technische illustraties of handtekeningen, is deze methode bijzonder geschikt. Het volledig overtrekken van een hoge resolutiefoto blijkt niet mogelijk. Het systeem is kennelijk minder geschikt voor het overtrekken van dit soort bestanden, terwijl alternatieve pakketten daar geen moeite mee hebben.

Het maken van een schermopname kan eenvoudig met Corel CAPTURE X4. Alle screenshots op deze pagina's zijn hiermee gemaakt. Het enige minpunt is dat de gegenereerde tif-bestanden niet door de standaard viewer van Vista ondersteund worden en dus niet als preview in de Verkenner verschijnen. Waarschijnlijk ligt dit aan Vista, maar Corel had beter kunnen kiezen voor het wegschrijven van een compatibele versie.

Extra's

Naast de genoemde hoofdonderdelen levert Corel nog een aantal zeer handige kleinere toepassingen mee, die het leven van de ontwerper heel wat makkelijker kunnen maken. Nieuw zijn de Streepjescode-wizard, om eenvoudig barcodes te genereren volgens diverse standaarden, en de Service Bureau Profiler, die het makkelijker maakt om foutloze bestanden aan de drukker te leveren. De Wizard Dubbelzijdig afdrukken doet prima wat hij belooft en met de meegeleverde Bitstream Font Navigator hebt u een beter overzicht over de beschikbare fonts op uw systeem. Naast deze handige hulpprogramma's staat er een werkelijk gigantische hoeveelheid content op de dvd. Deze content bestaat uit vierduizend line-art-afbeeldingen, duizend professionele digitale foto's, meer dan duizend fonts en urenlange instructievideo's. Ook een omvangrijke hoeveelheid documentsjablonen is beschikbaar. Deze zijn bovendien voorzien van professioneel commentaar, tips en adviezen hoe deze optimaal te gebruiken.

Algemene verbeteringen

Het pakket is op nog veel meer plaatsen uitgebreid. Zo is het kleurbeheer verbeterd door ondersteuning van het Windows Color System en de Adobe Color Management Module, waardoor het gebruik van standaard icc-profielen, waarmee het kleurgevoel op diverse apparaten gelijk getrokken kan worden, mogelijk is. Verder is de pdf-ondersteuning uitgebreid met pdf-opmerkingen waardoor deze bestanden beter geïndexeerd kunnen worden. Microsoft Visual Basic for Applications 6.4 is volledig ondersteund en de suite probeert zichzelf dynamisch te updaten via internet. De ondersteuning voor tabellen is uitgebreid en ten slotte krijgt u ook nog toegang tot de gebruikerscommunity met forum, waar u in contact kunt komen met medegebruikers en ervaringen kunt uitwisselen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer volledig pakket
  • gebruiksgemak
  • grote compatibiliteit
  • uitgebreide documentatie
  • voor professioneel gebruik een koopje
  • tracingsnelheid, weigering bij grote bestanden
  • prijs te hoog voor niet-professioneel gebruik
CorelDRAW Graphics Suite X4 zit boordevol met verbeteringen en nieuwe mogelijkheden om het ontwerpen van ilustaties en het bewerken van foto's nog efficiënter aan te pakken. Corel steekt veel energie in het verbeteren en versnellen van de workflow. Met de instructievideo's en de uitgebreide tips van deskundigen bij de standaardsjablonen richt Corel zich echter ook op de wat minder geroutineerde gebruiker. Dit maakt het pakket weliswaar erg toegankelijk voor dit soort gebruikers, maar of zij bereid zijn de prijs van €710 neer te leggen, valt te betwijfelen. Daartegenover staat dat voor iedereen die regelmatig professioneel met illustreren en fotobewerken bezig is, de prijs zéér interessant is en dat dit pakket zich kan meten met de absolute top. Een echte aanrader!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: