abonneren

Corel AfterShot Pro

Met de overname van Bibble heeft Corel nu ook een speciale raw-bewerker Ć  la Adobe Photoshop Lightroom of Apple Aperture. De naam Bibble verdween: het programma is nu leverbaar onder de nieuwe naam Corel AfterShot Pro.
Score
90
  • Pluspunten
  • automatische lenscorrectie
  • veel geavanceerde mogelijkheden
  • automatische kleurcorrecties
  • Minpunten
  • Perfectly Clear en Herstel hoge lichten werkt niet altijd samen

None

Corel AfterShot Pro is een interessant alternatief voor Apple Aperture of Adobe Photoshop Lightroom, zeker voor wie snel een goed resultaat wil zonder veel extra werk.

De raw-bewerker Bibble Pro is altijd een buitenbeentje geweest in een veld dat gedomineerd wordt door Adobe Photoshop Lightroom en Apple Aperture. Bibble had een paar hele bijzondere mogelijkheden, zoals uitgebreide lokale bewerkingen via lagen en de mogelijkheid voor third party-leveranciers om plugins te maken die binnen de raw-omzetting zelf werken (in tegenstelling tot Lightroom en Aperture, waar plugins alleen op tiff/psd-bestanden werken). Helaas lukte het Bibble echter niet goed om die ontwikkelaars te interesseren, waardoor er, naast een meegeleverde ruisreductieplugin van NoiseNinja, weinig andere plugins kwamen. Met de overname gaat dat mogelijk veranderen, omdat Corel meer marketingslagkracht heeft. Omdat Bibble al voor Mac OS en Linux bestond, is Corel AfterShot (in tegenstelling tot Corel PaintShop Pro) ook voor die twee systemen leverbaar.

Kleine bugs

Onze eerste indruk van Corel AfterShot is niet best. Zowel onder Windows als onder Mac OS crasht het programma meteen bij het importeren van dng-bestanden. Dat probleem blijkt 100 procent reproduceerbaar, dus het is onbegrijpelijk dat dit niet eerst is aangepakt. Je hoeft dng niet te ondersteunen, maar crashen mag natuurlijk niet. Net als Lightroom en Aperture kan AfterShot een catalogus aanleggen en met trefwoorden en waarderingen werken, zodat je foto's snel terugvindt. Het programma kan echter ook gewoon als browser werken of een enkele raw-foto openen. Dat kan ook wel eens handig zijn. De verschillende schuifjes zijn vergelijkbaar met andere raw-programma's, maar in Herstel Hoge lichten zit mogelijk een bug. Bij de meeste foto's werkt dit schuifje zoals verwacht (donkerder maken van uitgebeten witte delen), maar een enkele foto wordt juist iets lichter! Dat gebeurt als de Perfectly Clear automatische kleurcorrectie ingeschakeld staat, dus die twee zitten elkaar kennelijk soms in de weg.

NoiseNinja

Zoals gezegd, heeft Corel AfterShot veel bijzondere mogelijkheden. Je kunt zeer uitgebreide, lokale correcties aanbrengen via lagen, er is ingebouwde automatische correctie voor lensvertekening (staat je lens niet in de database, dan kan het ook handmatig), correctie van lensvignettering (donkere hoeken) en chromatische aberratie (kleurrandjes) en er is goede ruisonderdrukking met de plugin van NoiseNinja. Die plugin is er overigens in twee uitvoeringen. De basisversie is gratis, voor de geavanceerdere versie is betaalde registratie vereist. Vooral de Perfectly Clear-integratie is mooi voor wie snel een goed resultaat wil hebben, zonder voor elke foto veel tijd te moeten uittrekken. Alleen het aanklikken van deze optie is vaak al voldoende om een goed resultaat te krijgen. Hierna hoef je nog slechts minimale extra correcties uit te voeren.

Soft proofing

Een andere mooie optie is soft proofing. Met soft proofing kun je het bestand tonen in de kleuren van een bepaald apparaat. Dat is vooral handig bij het printen, om te zien hoe de afdruk gaat worden. Het instellen ervan gaat wel wat onhandig. Standaard heb je alleen een arbitrair lijstje van (nogal zinloze) profielen. Via je voorkeuren kun je andere profielen laden en deze profielen verwijderen. Maar waar je die andere profielen kunt vinden, weet de gemiddelde gebruiker vermoedelijk niet. Waarom niet gewoon meteen alle op het systeem geïnstalleerde profielen tonen? Overigens werkt soft proofing in AfterShot, net als bij Lightroom 4, alleen met rgb-profielen (Apple Aperture kan ook met cmyk-profielen overweg). Voor de meeste mensen zal dat niet zo’n probleem zijn. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Corel, bibble, Raw

Nieuws headlines

Laatste reactie