abonneren

ComicRack

Pdf en e-bookformaten als epub: de striplezer heeft er weinig aan, omdat gedigitaliseerde stripalbums vaak in andere formaten worden verspreid. Voor het lezen én beheren van strips is er echter het onvolprezen ComicRack.
Score
80
  • Pluspunten
  • goede beheerfuncties
  • veelzijdige reader
  • Minpunten
  • interface vraagt gewenning

None

Zelfs niet-stripliefhebbers zullen in ComicRack een sublieme partner vinden voor het altijd en overal lezen en beheren van digitale publicaties. Een echte aanrader.

Er zijn strips die verspreid worden als pdf- of djvu-bestand, maar vaker gebruikt de internetgemeenschap varianten van klassieke inpakkers als WinRar, WinZip en 7-Zip. Deze archieven bevatten de pagina's van het album als losse plaatjes en zijn te herkennen aan de extensie cbX, voor comic book. De X staat voor r(ar), z(ip), enzovoort. ComicRack leest al deze formaten, en exporteert naar cbz, cbt, cb7, pdf en djvu. Stripliefhebbers kunnen dus hun hele collectie omzetten naar één formaat.

De grote kracht van ComicRack schuilt in dit soort beheerfuncties. Het programma houdt verder bij wat je wel en niet hebt gelezen. Je kunt lijsten van albums maken aan de hand van een veelheid aan criteria. Ook kun je de functionaliteit uitbreiden door scripts en plugins te downloaden. Zo kun je bijvoorbeeld snel ontbrekende nummers van een serie te vinden.

Ook de lezer van moeilijke boeken in pdf-formaat vindt in ComicRack een hele fijne reader, maar de stripfanaat wordt toch het meest verwend. Bibliotheken zijn via het thuisnetwerk te benaderen en er is een gratis app voor Android om de collectie te synchroniseren naar smartphone of tablet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: comics

Laatste reactie