abonneren

Chasys Draw IES

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Wie denkt dat Afrika alleen het continent is van oorlogen, hongersnoden en vluchtelingen, wordt aangenaam verrast bij het zien van Chasys Draw IES, waarvan de wieg in de Keniaanse hoofdstad Nairobi staat.

Chasys Draw IES is een bundel die bestaat uit een viertal programma's. Minst indrukwekkend daarvan is de Viewer, een programma dat weinig toevoegt aan wat je standaard in Windows vindt. Het onderdeel Raw-Photo waarmee je raw-bestanden opent, is ook niet echt spectaculair. Het biedt slechts elementaire raw-bewerking in een niet al te gebruiksvriendelijk jasje.

Met Converter wordt het al interessanter. Dit programma kan bestanden van en naar een flink aantal formaten converteren. Aardig daarbij is dat je gedurende de conversie bestanden uitgebreid kunt laten hernoemen. Ook kan Converter automatisch roteren en niveaus aanpassen. Het programma werkt op submappen en maakt optimaal gebruik van multicore, dus is ideaal voor grote conversieklussen.

De hoofdmoot van de bundel wordt gevormd door Artist. Alhoewel de interface niet enorm afwijkt van concurrerende fotobewerkers, oogt het programma toch bijzonder fris en smakelijk. Dat komt voor een deel omdat de losse vensters met bijvoorbeeld gereedschappen of kleurenpaletten langzaam semitransparant worden als ze even niet worden gebruikt. Het komt echter ook door de duidelijke tooltips en de animaties bij het selecteren van gereedschappen – eigenschappen die we ook in de andere onderdelen van de bundel terugvinden.

Niet alleen het uiterlijk van Artist getuigt van een frisse kijk op software, maar zeker ook de mogelijkheden van het programma. Om te beginnen is het van alle markten thuis. Het is een fotobewerker, tekenprogramma en grafische editor, maar je kunt er ook pictogrammen, animaties en videoframes mee maken en bewerken. Invoer kan komen uit bestanden of een scanner, maar Artist kan ook beelden van een webcam vastleggen. Daarnaast bevat Artist enkele tamelijk unieke componenten, zoals Super Resolution (waarmee van meerdere bijna identieke lage-resolutie-opnamen een exemplaar in hogere resolutie wordt gemaakt) of de Moving Object Remover die uit een serie foto's een bewegend object kan verwijderen. Ook bijzonder is de ingebouwde programmeertaal GraphAsm. Hierin kun je eenvoudige programmaatjes schrijven die je op afbeeldingen kunt loslaten.

Een tool die zeker ook in de categorie 'uitzonderlijk' past, is de speciale teksteditor TextArt. Hiermee maak je snel en gemakkelijk teksten met kleurverlopen, patronen, schaduwen, transparantie, enzovoort. Extra handig daarbij is dat je ook snel toegang hebt tot alle bijzondere tekens in een Unicode-lettertype. Artist is met dat alles een behoorlijk eigenzinnig baasje.

Als het gaat om de gebruikelijke gereedschappen die we doorgaans in fotobewerkers aantreffen, is Artist uitstekend bedeeld. Kleur en belichting kun je te lijf met gangbare tools voor kleurtoon, verzadiging, helderheid, contrast, niveaus en curven. Inhoud van foto's kun je aanpassen met gereedschappen als een kloonpenseel om pixels van een afbeelding te dupliceren of een effectpenseel om bijvoorbeeld rode ogen te corrigeren. Ook biedt Artist een prima ruisonderdrukker.

Illustrators zullen vooral content zijn met de vele mogelijkheden om nieuwe inhoud te maken, zoals een enorm aantal schilder- en vulpenselen. In die eerste categorie biedt Artist naast vaste kleuren allerlei patronen, zoals baksteen, en in de tweede vinden we een grotere hoeveelheid aan kleurverlopen dan waar ook.

Ook handig voor makers van illustraties is de verzameling 3D-objecten, de mogelijkheid om rechthoekige afbeeldingen perspectivisch te vervormen om ze bijvoorbeeld op een muur te projecteren en Texture Plexus waarmee je een afbeelding onder andere op een cilinder kunt plakken. Uiteraard kun je in Artist alle genoemde gereedschappen toepassen op lagen, die je vervolgens weer op allerlei manieren kunt mengen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel mogelijkheden
  • fraaie interface
  • prijs
  • matige raw-ondersteuning
Chasys Draw speelt ongeveer in dezelfde divisie als Paint.NET. Het programma mist de vele addons van die laatste, maar daar staan heel wat frisse en zelfs unieke eigenschappen en onderdelen tegenover. Kortom: een prima allround grafisch programma voor wie graag de portemonnee op zak houdt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: