abonneren

CeWe Color

Digitaal gedrukte fotoboeken worden steeds populairder. Meestal wordt er naar de afdrukkwaliteit van de verschillende aanbieders gekeken, maar ook de benodigde software is van belang. We bekijken de software van CeWe Color.

De Duitse fotocentrale CeWe Color is in Nederland marktleider en heeft een aantal grote klanten. Ook hier is dat meteen te zien: de software van bijvoorbeeld Albert Heijn, Kruidvat en Foto Klein is nagenoeg identiek. Ook bij deze software is het verstandig om eerst even door de instellingen heen te lopen en bijvoorbeeld automatische fotocorrecties uit te zetten als u zelf uw foto's bewerkt. Het programma heeft een instelling waarbij het zelf detecteert of een foto bewerkt is, maar in de praktijk blijkt dat niet te werken voor foto's die met een raw-converter waren aangemaakt. Dus gewoon uitschakelen is beter.

De CeWe-software biedt veel mogelijkheden om lay-outs aan eigen wensen aan te passen, inclusief de mogelijkheid om twee of meer fotovelden gelijke afmetingen te geven. De fotobewerking biedt een flink aantal mogelijkheden, maar geen koppeling naar externe plugins. Het programma komt met een aantal achtergrondfoto's, patronen en achtergrondkleuren, maar die zijn erg dominant en daardoor feitelijk ongeschikt. Ze zouden met bijvoorbeeld 25 procent dekking te plaatsen moeten zijn, maar die optie is niet aanwezig.

Een eigen foto als achtergrond in de lijst toevoegen is niet mogelijk, maar via een omweg kunt u dat toch doen. Daartoe plaatst u de foto eerst in een gewoon fotoveld, bewerkt hem eventueel om hem lichter en fletser te maken en kiest dan Als achtergrond gebruiken via een rechtsklik op de foto. Een beetje omslachtig en u moet het op elke spreadpagina opnieuw doen, maar het werkt wel.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • veel mogelijkheden fotobewerking
  • achtergrond niet met arbitraire dekking te plaatsen
  • eigen achtergrond alleen via omweg
Hoewel CeWe Color wat minpuntjes bevat, zoals het ontbreken van dekking voor achtergrondfoto's, biedt het veel mogelijkheden en zijn we er erg tevreden over.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Cewe

Nieuws headlines

Laatste reactie