abonneren

CCFinder

Wie vaak presentaties geeft of rapporten schrijft zal ongetwijfeld op zoek zijn geweest naar bijpassende afbeeldingen. CCFinder doorzoekt Flickr op vrij te gebruiken plaatjes.
Score
70
  • Pluspunten
  • efficiĆ«nt zoeken
  • handige downloadfunctie
  • Minpunten
  • e-mailregistratie
  • alleen Flickr

None

Het is jammer dat CCFinder alleen Flickr ondersteunt. Op dit moment is het vooral een interface om Flickrs zoekfunctie; als andere fotodiensten worden toegevoegd is het nut al een stuk groter.

Als je op zoek bent naar een passend plaatje zal in veel gevallen Google Image Search voldoen. Het invoeren van een zoekterm is genoeg om eindeloos veel beeldmateriaal te krijgen. Wat voor copyright daar op rust, wordt echter niet vermeld. Als je alles volgens het boekje wil doen kun je alleen werken met rechtenvrij materiaal. CCFinder helpt met het vinden daarvan. Bij installatie vereist CCFinder (dat staat voor Creative Commons Finder) het opgeven van je e-mailadres. Dat is een trend die we de laatste tijd bij meer software waarnemen. We hebben nog geen spam ontvangen, maar het blijft een kwalijke zaak. Het aanmaken van een nieuw e-mailadres voor dit type berichten is dan ook aanbevolen.

CCFinder kent eigenlijk maar één interface-element, en dat is het zoekveld. Het typen van een term volstaat om na enkele seconden rechtenvrije afbeeldingen te zien verschijnen. Je kunt aangeven of je compleet rechtenvrije foto’s wilt zien of foto’s waarbij je de auteursnaam wel moet vermelden. Ook niet-rechtenvrije foto’s zijn op te zoeken. Fotoresultaten komen van Flickr.com. Zoektermen kun je daarom het best in het Engels opstellen, hoewel we in het Nederlands ook voldoende resultaten krijgen. Er geldt een maximum: bij populaire zoektermen krijg je alleen de eerste 500 resultaten te zien.

Gevonden foto’s kun je in één keer downloaden (ctrl + klik om er meerdere te selecteren), of individueel bekijken en indien gewenst een filter toevoegen. CCFinder is gratis, maar voor enkele van deze filters moet je betalen (een donatie van minimaal $ 10). 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Afbeeldingen, Flickr, Creative Commons