abonneren

CaptureOne Pro

CaptureOne van PhaseOne is een professionele RAW-converter. De fabrikant bouwt digitale achterwanden voor professionele camera's en heeft dus de nodige ervaring met RAW-conversie van grote hoeveelheden bestanden.

CaptureOne is dan ook helemaal gebouwd op batchconversie, en kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt met een camera die (in de studio) direct gekoppeld is aan de computer (zodat de bestanden meteen worden verwerkt). Instellingen maken gaat snel en makkelijk, ook op groepen foto’s tegelijk. Daarna gaan de bestanden naar de Wachtrij om te worden omgezet naar tiff, jpeg of allebei.

In de wachtrij


Het is ook mogelijk om meerdere tiff- of jpeg-versies, bijvoorbeeld een 100 procent 16-bits versie en een 50-procent versie op 8 bits in één keer aan te maken. Is de computer snel genoeg, dan laat u de wachtrij verwerken in de achtergrond, terwijl u de instellingen van de volgende bestanden aan het aanpassen bent. Trekt de computer dat niet lekker meer, dan kunt u de wachtrij op pauze zetten en later de conversie doen. CaptureOne is befaamd om zijn mooie kleurnuances en goede ruisonderdrukking, maar in het terughalen van uitgebeten lichten (highlight recovery) is het minder goed. Ook bij dit programma worden die roze getint als ze niet goed te reconstrueren zijn.

Spartaans


Het programma is redelijk Spartaans uitgevoerd qua verdere mogelijkheden. Er zijn geen automatische instellingen en ook geen zaken als lenscorrecties. Wel vallen de verschillen tussen de Macintosh-versie en de Windows-versie op, waarbij de Mac-versie duidelijk verder uitontwikkeld lijkt te zijn. Zo kan deze laatste versie twee of vier bestanden tegelijk op het scherm tonen om die te vergelijken tijdens het corrigeren en kan er ook worden gekozen voor een v--r/na-indeling met twee beelden, horizontaal of verticaal. De Windows-versie is in dit opzicht beperkt tot het vergelijken van twee beelden, maar kiest wel automatisch ‘naast elkaar’ voor staande beelden en ‘onder elkaar’ voor liggende beelden. Ook het aantal verschillende output-bestanden is anders. Bij de Windows-versie is dit beperkt tot drie, bij de Mac-versie is dat onbeperkt. En ten slotte kent de Mac-versie ook een serie presets, waarmee u de look van bepaalde films kunt simuleren of bijvoorbeeld een sepia- of zwart-wit-conversie kunt maken. CaptureOne werkt met cameraspecifieke kleurprofielen, die u eventueel zelf kunt aanpassen met de ingebouwde Color Editor.
U kunt ook een eigen profiel laten maken, waardoor de nauwkeurigheid nog hoger wordt. Dat is mede de reden waarom de kleurconversies van dit programma worden geroemd. Helaas is dit een duur programma, maar de LE-versie van € 99 voldoet meestal ook prima.

Tekst: Johan Elzenga

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Goede kleurconversie
  • Goede batchondersteuning
  • Mac OSX en Windows XP versies lopen niet gelijk
CaptureOne Pro staat terecht heel hoog aangeschreven voor batchwerk. De kwaliteit van de conversie is zeer hoog, de ‘workflow’ is heel prettig. Dat laatste geldt dan met name voor de Macintosh-versie, want de Windows-versie werkt op onderdelen net even iets minder handig. De prijs zal voor veel mensen een obstakel zijn, maar de LE-versie kan niet zo gek veel minder.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Foto's

Nieuws headlines

Laatste reactie