abonneren

Camera Raw

De Adobe Camera RAW converter wordt ‘gratis’ meegeleverd met Adobe Photoshop CS2. Dat geldt ook voor Photoshop Elements, maar dan krijgt u een eenvoudigere versie met minder mogelijkheden.

Gratis is in dit geval niet echt het goede woord, want u betaalt natuurlijk wel voor Photoshop (Elements). Omdat veel fotografen uiteindelijk toch ook Photoshop of Photoshop Elements gebruiken om de laatste bewerkingen aan de tiff’s te doen, ligt het voor de hand om ACR serieus te bekijken als alternatief voor de meegeleverde software bij uw camera. Zeker de Photoshop CS2-versie van ACR is behoorlijk uitgebreid.

Raw-converter


Iedere raw-converter kan de witbalans instellen, de belichting veranderen, het contrast en helderheid aanpassen, de kleurverzadiging hoger of lager maken en het beeld verscherpen. Dat zijn de basisinstellingen die een raw-converter ook m-ét kunnen doen, anders hebt u er niets aan. Bij de ACR-versie die wordt meegeleverd bij Photoshop Elements is dit ook alles wat u kunt doen, de CS2-versie kan daarnaast nog een paar andere interessante correcties uitvoeren, zoals het verwijderen van de beruchte paarse randjes (chromatische aberratie) bij contrastrijke overgangen en vignettering (donkere hoeken) corrigeren. De CS2-versie heeft bovendien batchmogelijkheden, om snel een groot aantal raw-bestanden te converteren.

Kwaliteit


De kwaliteit van de conversies is goed, alleen het onderdrukken van ruis in donkere partijen is niet het sterkste punt van deze converter. Het verwijderen van kleurrandjes gaat vaak prima, maar een enkele keer lukt het niet om alle paarse randjes te verwijderen, omdat er dan elders groene of blauwe randjes dreigen te ontstaan. Het is echter altijd een duidelijke verbetering ten opzichte van converters die deze optie niet hebben.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • 'Gratis' bij Photoshop
  • Behoorlijk uitgebreid
  • Niet goed in onderdrukken van donkere ruis.
Adobe Camera RAW CS2 is een prima allround-converter, die lekker snel werkt en goede resultaten geeft. Alleen beelden van hoge iso komen er wat minder mooi uit. Hebt u Photoshop CS2 toch al, dan is ACR zeker aan te raden. De Photoshop Elements-versie is wel wat beperkt qua mogelijkheden. Anders zijn andere alternatieven zeker te overwegen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Foto's, Raw

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord