Broncode Photoshop 1.0.1 vrijgegeven

Met toestemming van Adobe heeft de Computer History Museum de broncode van Photoshop 1.0.1 vrijgegeven. Deze eerste versie van het beeldbewerkingspakket mag iedereen gebruiken voor niet-commerciële doeleinden.

De eerste versie van Photoshop stamt alweer uit 1990. Deze was geschreven in de programmeertaal Pascal voor de Apple Macintosh. Het programma bevat ook machinetaal voor de Motorola 68000 microprocessor, zodat het zo efficiënt mogelijk kon worden uitgevoerd.

De broncode bevat alle code van Photoshop 1.0.1, behalve de MacApp applications library van Apple. Computer History Museum meldt dat de download een zip-bestand bevat met 179 bestanden. Deze zijn goed voor ongeveer 128.000 regels goed gestructureerde code zonder commentaar. Ongeveer 75 procent daarvan is geschreven in Pascal, 15 procent assembleertaal voor de Motorola 68000 microprocessor en 10 procent is verschillende soorten andere data.

Voor de lol
De Amerikaan Thomas Knoll is de bedenker van dit programma en was destijds de enige programmeur. Hij studeerde computer vision aan de Universiteit van Michigan. In 1987 schreef hij gewoon voor de lol het programma Display voor het vertonen en aanpassen van digitale afbeeldingen. Zijn broer John werkte bij een filmbedrijf voor visuele effecten en vond Display wel handig om foto's te bewerken. Terwijl Thomas aan de basisapplicatie werkte, schreef John Knoll de meeste plug-ins om afbeeldingen aan te passen.

Gaandeweg werd het programma verbeterd en realiseerden zij zich dat het een geloofwaardig commercieel product zou kunnen zijn. Display werd omgedoopt in Photoshop, waarna zij op zoek gingen naar een bedrijf dat dit zou willen uitbrengen. Zij konden toen nog niet vermoeden dat het woord Photoshop ooit in het woordenboek zou worden opgenomen.

Adobe
Uiteindelijk kwamen zij terecht bij Adobe, dat een licentie kocht voor de distributie van een verbeterde versie van Photoshop. Deze werd begin 1990 uitgebracht. Binnen tien jaar tijd werden meer dan 3 miljoen exemplaren van het beeldbewerkingspakket verkocht.

Voor wie niet geïnteresseerd is in het programmeren van een eigen beeldbewerkingspakket kan terecht bij Adobe voor de “gratis” versie van Creative Suite 2. Officieel is hiervoor eigenlijk een licentie vereist, maar vorige maand werd bekend dat deze gratis is te downloaden en gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten