abonneren

Blurb

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Digitaal gedrukte fotoboeken worden steeds populairder. Meestal wordt er naar de afdrukkwaliteit van de verschillende aanbieders gekeken, maar ook de benodigde software is van belang. We bekijken de software van Blurb.

Blurb is een beetje een buitenbeentje onder de fotoboekaanbieders. Dit bedrijf richt zich meer op de serieuze hobbyist en de professionele fotograaf en biedt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om uw boeken te verkopen via de Blurb-webwinkel. Blurb kan boeken tot meer dan 400 pagina's dik maken, ook dat is uitzonderlijk. U kunt de Blurb-software gebruiken, maar ook pagina's in een professioneel pakket opmaken en als pdf toesturen. Hoewel Blurb zich dus op de veeleisende gebruiker richt, is er toch een optie om een boek automatisch te laten vullen met foto's. Zou die veeleisende gebruiker dat ooit willen? Wat die wel wil, maar Blurb opvallend genoeg niet biedt, is de mogelijkheid om een foto over de hele cover (voor- en achterkant) te plaatsen. Vermoedelijk kan dat niet omdat de dikte van de rug van het boek afhankelijk van het aantal pagina's en dus variabel is. Maar een 'spread' in het binnenwerk is ook niet mogelijk en daar is geen excuus voor.

De lay-outs zijn aan te passen via een aparte Lay-out Editor en te bewaren om meerdere keren te gebruiken. Twee velden kunt u niet automatisch dezelfde grootte geven, maar u krijgt wel de afmetingen in millimeters te zien, dus handmatig is dat goed te doen. Daarna kunt u ze dan wel automatisch uitlijnen. Zoals te verwachten voor een meer op professionele gebruikers gericht programma, worden foto's niet automatisch bewerkt. U kunt ze met het programma ook niet handmatig bewerken. Blurb gaat er vanuit dat u dat al in een apart programma als Photoshop hebt gedaan (een kleurprofiel is daarvoor ook leverbaar). In principe is dit een logische gedachte, maar het zou misschien toch beter zijn als enkele basisbewerkingen wel mogelijk waren, bijvoorbeeld om de kleurtoon van twee foto's op een pagina wat beter op elkaar af te kunnen stemmen of om een foto wat transparant te maken.

Blurb biedt de mogelijkheid om achtergrondkleuren of achtergrondstructuren te plaatsen (waarbij u dan kunt aangeven dat het voor het hele boek moet gelden), maar als u een foto wilt gebruiken als achtergrond, zult u dat volledig handmatig moeten doen en op elke pagina opnieuw.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • veel voor de veeleisende gebruiker
  • foto's niet bewerkbaar
Blurb heeft veel functies voor de veeleisende gebruiker, maar de beginner wordt soms een beetje vergeten want foto's kunnen niet bewerkt worden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Blurb

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord