abonneren

Blender

Professionele 3D-modellen staan aan de basis van de bekende games en 3D-bioscoophits. Maar ook als amateur kunt u met 3D-modellen aan de slag. Wij testen gratis 3D-modellers, met vandaag: Google Blender.

Als er één gratis 3D-modeller is die niet onder doet voor een professioneel pakket, dan is het Blender. In de loop der tijd is Blender uitgegroeid tot een van de uitgebreidste suites voor het maken van 3D-modellen en animaties. Naast een uitgebreide gereedschapskist voor het maken van modellen bevat het pakket ook krachtige middelen voor het animeren, zeer realistisch afbeelden en het samenvoegen van videolagen.

De gereedschappen voor het werken met polygonen zijn zeer uitgebreid. Een volledige subdivision modeller is geïntegreerd in het pakket, net als in Wings 3D. Daarnaast zijn er nog andere methoden beschikbaar om uw model aan te passen. Zo kunt u bijvoorbeeld met de muis op het object tekenen om dit als het ware te graveren en van reliëf en diepte te voorzien. Texturen kunt u op dezelfde manier direct op uw modellen tekenen en het maken van parametrische modellen is ook mogelijk, zodat u naderhand zeer eenvoudig wijzigingen door kunt voeren in het model.

Naast het modelleren met polygonen kan Blender ook werken met exacte oppervlakken. Op deze manier kunt u zeer nauwkeurig werken en modelleren zonder kwaliteitsverlies. Ook kunt u gebruikmaken van Truetype-fonts in 3D en is het pakket uitbreidbaar met behulp van Python-scripts.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer uitgebreid systeem
  • grote actieve community
  • veel plugins beschikbaar
  • moeilijk te leren
Blender is, vergeleken met de andere besproken pakketten, een stuk minder eenvoudig aan te leren. Daar staat echter tegenover dat de resultaten en efficiëntie van het pakket verbluffend zijn. Blender kan alles wat de andere besproken pakketten ook kunnen, én meer. Mocht u iets meer tijd over hebben om u te verdiepen in een 3D-pakket, dan is het zeer zeker de moeite om naar Blender te kijken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord