abonneren

Bibble 5

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Bibble 5 Pro is een raw-converter die op bepaalde punten zeker de concurrentie aankan met het bekendste programma in deze categorie, Adobe Photoshop Lightroom.

Bibble 5 Pro is een raw-converter – een programma om raw-bestanden uit een digitale camera te beheren en om te zetten naar tiff of jpeg – met een paar unieke eigenschappen. Allereerst kan het bij het bewerken van de raw-bestanden lagen en maskers gebruiken, waardoor iedere bewerking ook op slechts een deel van het beeld kan worden toegepast. Concurrent Lightroom kent eveneens lokale bewerkingen, maar die zijn veel beperkter in aantal. De maskers zijn aan te brengen als een polygonale ‘region’, of ze kunnen met een kwast worden ingeschilderd. Dat laatste is nieuw voor Bibble 5, maar helaas nog niet erg fraai geïmplementeerd. Tijdens het schilderen ziet u namelijk niet meteen het effect, maar het masker zelf. U ziet pas het effect van wat u gedaan heeft nadat u de muisknop loslaat, en dat werkt erg onhandig als u subtiele effecten probeert te schilderen.

De tweede bijzondere eigenschap van Bibble is dat het programma een plugin-architectuur heeft, waarbij externe plugins in het raw-conversieproces kunnen worden geïntegreerd. Bij programma’s als Lightroom kunnen plugins alleen achteraf met de reeds aangemaakte tiff of jpeg aan de slag, maar bij Bibble werken ze dus tijdens het converteren van raw naar tiff of jpeg. Vaak zal er weinig verschil zijn tussen beide methoden, maar bijvoorbeeld ruisonderdrukking kan beter in een vroeg stadium worden uitgevoerd, vóórdat het bestand wordt verscherpt. Helaas heeft Bibble nog nauwelijks ontwikkelaars kunnen interesseren om plugins te schrijven. Alleen PictureCode maakte Noise Ninja beschikbaar voor Bibble. Die plugin wordt standaard ook geïnstalleerd.

Een derde bijzonderheid is dat Bibble lensvertekening kan corrigeren. Omdat dit via een lensdatabase gaat, werkt de automatische correctie alleen voor bepaalde lenzen. Bij andere lenzen is de correctie echter wel handmatig mogelijk.

Organiseren

Bibble 4 had alleen maar een browser om de bestanden te selecteren, maar Bibble 5 werkt met een catalogusstructuur, gecombineerd met trefwoorden en sterren om foto's te organiseren en weer terug te vinden. Daarmee wordt het inderdaad meer een concurrent voor Lightroom, maar het heeft nog wel iets minder mogelijkheden voor de output van beelden. Direct vanuit Bibble printen of een diashow maken is mogelijk, maar een webgalerij maken van een selectie van beelden niet.

De kwaliteit van de conversie is goed, maar ook weer niet beter dan de concurrentie. De snelheid van de raw-conversie is wel indrukwekkend. Bibble is echt beduidend sneller dan Lightroom. De interface is overzichtelijk, met een handige mogelijkheid om veel gebruikte onderdelen met een 'virtuele punaise' vast te prikken, zodat ze altijd zichtbaar blijven bij het wisselen van tabbladen.

Retoucheren

Digitale foto's kunnen vlekjes bevatten, veroorzaakt door stofjes op de sensor. Helaas heeft Bibble geen mogelijkheid om die te verwijderen. Dit gemis wordt extra pijnlijk bij een grotere serie foto’s met stofjes. Omdat de vlekjes op iedere foto precies op dezelfde plek zullen zitten, is dit een ideaal klusje voor batchverwerking via kopiëren en plakken. Anders moet u iedere foto achteraf in Photoshop openen en apart retoucheren. Het ontbreken van zo’n retoucheerpenseel is dan ook een onbegrijpelijke misser, die Bibble in één klap weer op achterstand zet ten opzichte van Lightroom als het gaat om de snelheid van de totale workflow.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • lokale correcties via lagen en maskers
  • lenscorrecties
  • zeer snelle conversies
  • geen retoucheerpenseel
  • onhandig werkende schilderkwast
Bibble heeft kortom enkele fraaie mogelijkheden, zoals lokale correcties, lenscorrecties en plugins binnen de raw-conversie. Het is echter bijzonder jammer dat de ontwikkelaars niet begrepen hebben dat bepaalde andere opties, en dan met name een retoucheerpenseel, nog wat hoger op het verlanglijstje van de digitale fotograaf zullen staan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: bibble