BatchBlitz

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Computers waren ooit bedoeld om alles vanzelf te doen en ons te bevrijden van saaie klussen. Waarom zitten we dan toch nog volop handmatig bestanden te hernoemen, audio en video te converteren, foto's te verkleinen, dezelfde programma's te openen, enzovoort? Daar bestaan slimme tools voor! Vandaag: BatchBlitz.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

BatchBlitz is een krachtig en gebruiksvriendelijk programma om een aantal veel voorkomende klussen op grote groepen foto's los te laten. Eerst selecteer je handmatig of op basis van verschillende criteria de mappen met foto's waarmee je aan de slag wilt (die hoeven niet allemaal hetzelfde bestandsformaat te hebben) en de map waarheen je het resultaat wilt schrijven. Vervolgens kun je een aantal handelingen (Actions) aanzetten en configureren. Deze handelingen zijn in drie groepen verdeeld.

Allereerst is er de Pre-processor, een filter om zo nodig nog meer bestanden uit te sluiten. Hoofdmoot vormen de Processors. Hiermee voeg je tekst of een logo toe, snijd je foto's bij en verklein of roteer je ze. Naast de standaardlijst kun je nog Processors toevoegen voor het aanpassen van niveaus, contrast en verzadiging of het kleuren van foto's en kun je alle Processors in een eigen volgorde plaatsen. Tot slot zijn er de Post-Processors, waarmee je bewerkte foto's nog kunt hernoemen en/of converteren naar een ander formaat. Met een preview op een demofoto kun je het effect van dit alles bekijken en vervolgens kun je de lijst met handelingen loslaten op de vooraf geselecteerde foto'' s.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • goede automatisering
  • gebruiksvriendelijk
  • niet snel
BatchBlitz is bepaald geen snelheidsmonster, zeker niet bij foto’s van 10+-megapixels, maar aangezien het programma volautomatisch z'n werk doet. kun je een grote klus natuurlijk gewoon starten voor het slapengaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: tools