abonneren

Batch Watermark Creator 6

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Zonder watermerk zijn uw foto's op internet vogelvrij. Maar hoe breng je zo'n persoonlijk kenmerk snel en zorgvuldig aan? De keuze uit speciale watermerkprogramma's is groot en de verschillen in kwaliteit ook. Vandaag kijken we naar Batch Watermark Creator 6.0 van EasyTools.

Het zal u maar gebeuren, als fotograaf: zit u nietsvermoedend een tijdschrift te lezen, stuit u ineens op een van uw eigen foto's. Gepikt uit het porfolio dat u net een maand daarvoor op internet had gezet. Bewijzen dat u de foto genomen hebt, kunt u niet en credits staan niet vermeld, dus naar een vergoeding kunt u fluiten. Tijd om actie te ondernemen, tijd voor een watermerk! Het liefst wilt u uw collectie zo onopvallend mogelijk merken, om het fraaie beeld niet te verpesten. Doorzichtige teksten aanbrengen vereist nogal wat ervaring met beeldbewerkingsapplicaties. Gelukkig zijn er ook gespecialiseerde programma's die dit lastige klusje gemakkelijk kunnen klaren. Bovendien watermerken die programma's met hetzelfde gemak niet één maar een hele reeks foto's en passen ze tegelijkertijd de grootte aan voor plaatsing op het web. Een aantal van hen kan ook onzichtbare iptc- en exif-kenmerken aanbrengen en bewaren, die door ieder beeldbewerkingprogramma kunnen worden gelezen en weergegeven.

Batch Watermark Creator 6

Twee sneeuwpoppen versieren het opstartscherm van Batch Watermark Creator. Dit koude gevoel blijven we houden bij het testen van dit programma. Het openen van de directory met testbestanden duurt namelijk erg lang. Het schalen naar 300x300 pixels en het aanbrengen van een watermerk is echter in anderhalve minuut al gebeurd. Van exif- of iptc-informatie heeft het programma kennelijk nog nooit gehoord. Wel fraai is hoe de Batch Watermark Creator de watermerken aanbrengt. Dat gaat met lagen waarop één of meerdere teksten of logo's geplaatst kunnen worden. De lagen zijn afzonderlijk in- en uitschakelbaar, vergelijkbaar met hoe Adobe Photoshop dat doet.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • fraaie watermerken
  • geen exif en iptc ondersteuning
  • traag met het inladen van de fotoverzameling
Veel van de speciale watermerksoftware die op internet te vinden is, is geschreven door hobbymatige programmeurs en bij Batch Watermark Creator krijgen we deze indruk ook. Hoewel het pakket niet duur is, zijn we er niet echt van onder de indruk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Foto's, Watermerk

Laatste reactie