abonneren

Ashampoo Photo Optimizer 5

Photo Optimizer helpt tegen geringe vergoeding met het verbeteren van je foto’s. Vergeet echter niet de nutteloze Ashampoo-werkbalk te omzeilen.
Score
80
  • Pluspunten
  • goede resultaten
  • snel
  • Minpunten
  • rode-ogen-detectie niet goed

None

Met een bescheiden prijs, fraaie resultaten en een aangename snelheid heeft Ashampoo in Photo Optimizer een heel aardig programma neergezet. De ongewenste intimiteiten met onze browser zullen we daarom deze keer maar door de vingers zien.

Tijdens het installeren wil Ashampoo’s Photo Optimizer ons een browserbalk in de maag splitsen en meteen maar even onze standaard-zoekmachine wijzigen; streken die je mag verwachten van tweederangs freeware maar niet van een commercieel programma – er zijn er voor minder op de mestvaalt van de geschiedenis beland. Nadat we deze klip hebben omzeild door middel van een niet-automatische installatie lacht ons echter een heel aardig programma toe met een sublieme en soepele gebruikersinterface.

Gezien de naam zal het niemand verbazen dat Photo Optimizer tot doel heeft je foto’s op te poetsen. Zaken als helderheid, contrast, kleurbalans, het detailniveau in lichte en donkere delen, kleurverzadiging en scherpte kun je met dit programma allemaal te lijf. Natuurlijk is dat niets bijzonders. Het programma doet al deze dingen echter ook volautomatisch - desgewenst met heel veel foto’s tegelijk - met één muisklik. Ook dat is nog niet schokkend maar Photo Optimizer doet het zo lekker snel en over het algemeen ook verbluffend goed: van de tientallen testfoto’s van uiteenlopende camera’s en scanners waarop we het programma loslieten waren er maar een paar waarvan we de aanpassing geen verbetering vonden. In die gevallen is de backup die het programma van elke bewerkte foto maakt snel teruggezet en kunnen we desgewenst terugvallen op handmatige bewerking.

Natuurlijk zijn er ook nog wel wat technische minpuntjes te vinden. Zo is het oplappen van rode ogen geen probleem maar de automatische detectie ervan laat te wensen over. Voor het oppoetsen van groene ogen (dierfotografie) is helemaal geen functie. Ook is het vervelend dat bij het openen van een map met foto’s telkens alle miniaturen weer opnieuw worden gemaakt. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Grafisch, Ashampoo, photo optimizer