Ashampoo Photo Commander 10

In een landschap boordevol fotosoftware valt de fotomanager en -bewerker van Ashampoo ondanks zijn veelzijdigheid nauwelijks op.

Het Duitse Ashampoo timmert al jaren aan de weg met goedkope of zelfs gratis software op allerlei gebied. Van gratis software kun je verwachten dat er schaduwzijden aan zitten, zoals het ongevraagd wijzigen van de homepage of zoekmachine in de browser en het tot vervelens toe sturen van mailtjes. Helaas doet Ashampoo dit ook met haar betaalde producten. Bij het installeren van de nieuwste Photo Commander kiezen we dan ook direct voor de aangepaste installatie, zodat we alle ongewenste elementen en systeemwijzigingen uit kunnen schakelen. Na die ergernis kunnen we gaan kijken wat het programma te bieden heeft.

Vooral veel

Wat Photo Commander 10 (PC10) te bieden heeft, is heel wat – tenminste wanneer we het puur over volume hebben. PC10 biedt een manager waarmee we onze fotoverzameling kunnen doorzoeken en beheren. Ook kent PC10 een (tamelijk rudimentaire) verzameling gereedschap om foto’s – al dan niet volautomatisch – mee te corrigeren of bewerken. Daarnaast zijn er onderdelen voor het maken van diashows, contact- en gewone afdrukken, html-albums, collages, kaarten en panorama’s. Tot slot kunnen we met PC10 ook filmpjes bekijken en audio beluisteren. Dat eerste ligt meer voor de hand dan het tweede en je moet tijdens de installatie dan ook opletten dat niet ineens al je audiobestanden geopend worden met PC10 in plaats van je gebruikelijke muziekmanager.

Half Nederlands

Deze verzameling functies treffen we vaker in dit soort programma’s en is op zich geen reden om PC10 wat denigrerend als ‘allegaartje’ te omschrijven. Als alle genoemde onderdelen toppers in hun soort zouden zijn, dan zouden we de term ook beslist niet gebruiken en zou PC10 zijn geld dubbel en dwars waard zijn. Helaas is dat niet het geval. PC10 is zoals gezegd een veelomvattend product, maar laat helaas her en der (vele) steken vallen. Dat begint al bij de taal. Het programma is weliswaar Nederlands, maar het helpbestand is dat niet – een ongelukkige combinatie als je informatie over een Nederlands menuonderdeel wilt hebben.

Net niet

Bij de verschillende onderdelen is het al niet veel anders. Op de fotomanager is weinig aan te merken, maar het onderdeel stijgt niet uit boven bijvoorbeeld Picasa en als viewer is hij niet extreem snel. Dit onderdeel wordt bovendien geteisterd door een ‘net niet’-gevoel dat ons bij wel meer componenten bekruipt. Zo is het mogelijk om in exif-data te zoeken (wat heel nuttig kan zijn), maar dat is dan weer dusdanig algemeen geïmplementeerd dat je er niet zo veel aan hebt als je zou willen. Iets dergelijks zien we ook in de diashowmodule. We kunnen diashows live bekijken of branden op dvd of bluray en uiteraard opleuken met een muziekje. Helaas is de controle zelfs minder dan bij Microsoft Movie Maker. Ook laat dit onderdeel steken vallen wat betreft overgangen en andere foefjes.

Gratis concurrent

Ook de fotobewerkingsfuncties vallen niet op. Naast de op zich handige QuickFix (die zich helaas ook nog wel eens vergist) voor het met één klik oplappen van foto’s vinden we alleen de gangbaarste hulpmiddelen, zoals het aloude kloonpenseel. De fotobewerker haalt het dan ook niet bij Photoshop Elements. Goed, die laatste is bijna twee keer zo duur, maar voor de fotobewerker binnen PC10 zijn genoeg gratis alternatieven. Dat is eigenlijk het grote probleem met de hele bundel. Voor elk onderdeel kunnen we tegenhangers noemen die even goed tot oneindig veel beter zijn en geen cent kosten. Het extreemste voorbeeld daarvan is de Panorama-functie die helemaal geen panorama’s maakt, maar gewoon foto’s naast elkaar plakt. Vergelijk dat eens met het gratis ICE van Microsoft, dat zelfs panoramafoto’s maakt van video’s! Bij dat alles komt nog dat PC10 helaas niet altijd stabiel is.

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

integratie van functies

Minpunten

zeer beperkt

soms instabiel

volop gratis alternatieven

Conclusie

PhotoCommander 10 biedt een geïntegreerde werkomgeving voor de niet al te veeleisende fotohobbyist, maar helaas zijn voor alle componenten volop, vaak betere, gratis alternatieven voorhanden....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten