Apple Aperture is een 'workflowprogramma' en de enige echte concurrent van Adobe Photoshop Lightroom. Aperture 2 liep achter op die concurrent, maar met Aperture 3 is Apple helemaal terug.

Apple Aperture was het eerste 'digitale workflowprogramma', waarmee de fotograaf zijn foto’s (raw, jpeg, tiff) kan beheren, bewerken en presenteren. Het programma kreeg al snel concurrentie van Adobe Photoshop Lightroom, dat als voordeel heeft dat het ook onder Windows draait (Aperture draait alleen onder Mac OS X). Met versie 2 van beide programma’s liep Aperture een duidelijke achterstand op: met Lightroom kon nu niet alleen de hele foto bewerkt worden, maar ook (via inschilderen van een correctie) een deel van de foto.

Adobe gaf eind december een bèta van Lightroom 3 vrij, waarin niet echt veel spectaculair nieuws te zien was. Dat geeft Apple de kans om langszij te komen, en dan doet het nu op spectaculaire wijze met Aperture 3. Apple heeft maar liefst 200 wijzigingen en verbeteringen heeft aangebracht. De meest opvallende zijn dat Aperture nu ook lokale correcties kent, gezichtsherkenning en gps-plaatsbepaling heeft, en integratie met Flickr en Facebook toevoegt.

Lokale correcties

Gezichtsherkenning (Faces) en plaatsbepaling (Places) is leuk voor familiefotografie en vakantiefotografie, net als de integratie met Flickr en Facebook, maar professionele fotografen zaten vooral te wachten op lokale correcties in Aperture. Apple heeft dat meteen goed aangepakt, en iedere bewerking is nu ook lokaal aan te brengen via een kwast. Daarmee gaat Aperture duidelijk verder dan Lightroom, dat slechts een handvol lokale bewerkingen kent. De kwasten kunnen automatisch randen detecteren om zo binnen afscheidingen te blijven, en u kunt aangeven dat de kwast alleen schaduwen, middentinten of hoge lichten moet aanpassen.

Het is ook mogelijk om een correctie op de hele foto aan te brengen, en dan juist op een paar plekken weg te schilderen. Dat maakt deze nieuwe functie uitermate krachtig en in onze ogen het belangrijkste punt van de hele upgrade. Er zijn verder nog twee nieuwe correctiemogelijkheden bijgekomen, namelijk de correctie van kleurrandjes van lenzen (chromatische aberratie) en een volledige, driekanalen 'curves'-functie. Ook daar zaten fotografen zeker op te wachten.

Beheer

Apertures bestandsbeheer werkt niet via het weergeven van de mappen op de harde schijf, maar via een eigen interne structuur van ‘projecten’. Dat is een krachtigere methode, omdat zo ook allerlei verzamelingen van beelden ('albums') en bijbehorende presentaties, boeken, of webgalerieën overzichtelijk in diezelfde hiërarchie kunnen worden ondergebracht. Ook hier zijn verbeteringen aangebracht, zoals de toevoeging van kleurenlabels en 'vlaggen' om beelden te markeren, naast het al bestaande systeem met 0 tot 5 sterren. Ook nieuw is dat het beheren van de beelden via een overzicht van thumbnails nu in de fraaie fullscreenmodus kan worden gedaan.

Presenteren

Om foto’s te presenteren kent Aperture 3 vele mogelijkheden. De diashows zijn zeer indrukwekkend, en kunnen naast foto’s ook video's en meerdere geluidssporen bevatten. Afdrukken maken vanuit Aperture is sterk uitgebreid, met mogelijkheden om verschillende foto’s op één vel te printen. Voor het maken en online bestellen van fotoboeken zijn nu ook plug-ins van andere aanbieders dan Apple toe te voegen.

Alleen de webgalerieën zijn nog steeds vrij beperkt. Apple zou hier ook plug-ins mogelijk moeten maken, zodat anderen hun creativiteit kunnen delen met de Aperture-gemeenschap.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • zeer uitgebreide lokale correcties

  • 'Places', 'Faces', Flickr en Facebook integratie

  • diashows met foto’s, video en geluid

  • webgalerieën nog steeds vrij beperkt

  • draait alleen onder Mac OS X

Aperture 3 als geheel is goed. Versie 3 is een zeer belangrijke upgrade, die Aperture helemaal terugbrengt in de race met Photoshop Lightroom.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten