}
abonneren

Albelli

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Digitaal gedrukte fotoboeken worden steeds populairder. Meestal wordt er naar de afdrukkwaliteit van de verschillende aanbieders gekeken, maar ook de benodigde software is van belang. We bekijken de software van Albelli.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Hoewel ze het officieel nooit bevestigden, is het een publiek geheim dat Albelli (de nieuwe naam van Albumprinter) en Hema dezelfde aanbieder betreft. Hema besteedt uit bij Albumprinter, net als nog een aantal aanbieders (zoals bijvoorbeeld TNT Post). De software van Albelli en Hema is dan ook identiek, op een iets ander kleurtje na. Bedenk wel dat de aangeboden producten iets kunnen verschillen (bijvoorbeeld andere kleuren covers) en dat u albums bij een Hema-vestiging ook kunt ophalen, terwijl Albelli ze altijd met de post opstuurt.

Albumprinter is een aanbieder van het eerste uur en dat is ook aan de software te zien, die is goed uitontwikkeld en biedt vele mogelijkheden. Als u de software start en een formaat fotoboek hebt gekozen, krijgt u de vraag of het programma volkomen automatisch de pagina's moet vullen met foto's. Dat zal zelden het mooiste resultaat opleveren, maar soms is het handig als u even snel een simpel boekje wilt maken.

Veel aanbieders gaan er vanuit dat u weinig of geen verstand hebt van beeldbewerken en dat u uw foto's zo onbewerkt in het album plaatst. Daarom hebben ze de mogelijkheid ingebouwd om de software de foto's automatisch te laten optimaliseren. Die optie staat standaard aan bij Albelli en Hema, dus als u wel zelf uw foto's bewerkt, moet u dit eerst uitzetten in de voorkeursinstellingen. Ook interessant is de mogelijkheid om een map met Photoshop-plugins aan te wijzen, die dan ook direct in de Albelli-software werken. In theorie althans: veel standaard Photoshop (Elements)-plugins blijken in de praktijk toch niet te werken. Het venster komt wel op, maar de inhoud blijft zwart.

De Albelli-software kent ruime mogelijkheden om zelf lay-outs aan te passen. Aangepaste lay-outs kunt u opslaan, zodat u ze verderop in het boek nog een keer kunt gebruiken. Het enige dat we missen, is een optie om twee kaders exact even groot te maken, desnoods via het manueel ingeven van de afmetingen. Een ander minpuntje: teksten toevoegen gaat via een apart invoervenster, wat niet altijd even handig is bij het beoordelen hoe groot een tekst op de pagina zal worden. Ronduit irritant is de regelmatig terugkerende vraag of u het bestand niet weer een keertje wilt opslaan, omdat dit al zo'n tijd geleden is. Dat zou het programma (al dan niet optioneel) automatisch moeten doen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • complete software
  • goede foto-optimalisering
  • plugins blijken niet te werken
Aan de software van Albelli kunnen we niet veel fouten ontdekken en bovendien is het pakket zeer compleet. De plugins functioneren niet helemaal naar behoren maar het pakket werkt zeer prettig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: albelli

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI