abonneren

AiS Watermark Pictures Protector

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Zonder watermerk zijn uw foto's op internet vogelvrij. Maar hoe breng je zo'n persoonlijk kenmerk snel en zorgvuldig aan? De keuze uit speciale watermerkprogramma's is groot en de verschillen in kwaliteit ook. Vandaag kijken we naar iWatermark van ScriptSoftware.

Het zal u maar gebeuren, als fotograaf: zit u nietsvermoedend een tijdschrift te lezen, stuit u ineens op een van uw eigen foto's. Gepikt uit het porfolio dat u net een maand daarvoor op internet had gezet. Bewijzen dat u de foto genomen hebt, kunt u niet en credits staan niet vermeld, dus naar een vergoeding kunt u fluiten. Tijd om actie te ondernemen, tijd voor een watermerk! Het liefst wilt u uw collectie zo onopvallend mogelijk merken, om het fraaie beeld niet te verpesten. Doorzichtige teksten aanbrengen vereist nogal wat ervaring met beeldbewerkingsapplicaties. Gelukkig zijn er ook gespecialiseerde programma's die dit lastige klusje gemakkelijk kunnen klaren. Bovendien watermerken die programma's met hetzelfde gemak niet één maar een hele reeks foto's en passen ze tegelijkertijd de grootte aan voor plaatsing op het web. Een aantal van hen kan ook onzichtbare iptc- en exif-kenmerken aanbrengen en bewaren, die door ieder beeldbewerkingprogramma kunnen worden gelezen en weergegeven.

AiS Watermark Pictures Protector

Gelijk al een tegenvaller: de 3.7-versie van AiS Watermark Pictures Protector stamt van mei 2007, maar werkt niet onder Windows Vista. Verder valt op dat dit programma de grootte van de foto's niet kan aanpassen. Daar staan een hoop opvallende mogelijkheden tegenover, waaronder het creëren van een html-galerij, het versturen van gewatermerkte beelden per e-mail en het starten van het programma vanaf de commandoregel.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • creëren van een html-galerij
  • niet Vista compatible
  • past niet de grootte van foto's aan
 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Watermerk, Foto's