abonneren

Adobe Photoshop Lightroom 4

Nadat er sinds half januari een publieke bèta beschikbaar was, heeft Adobe nu de definitieve versie van Photoshop Lightroom 4 geïntroduceerd. Deze definitieve versie heeft geen verrassingen ten opzichte van die bèta, er zijn alleen nog bugs gladgestreken.
Score
80
  • Pluspunten
  • meer mogelijkheden voor lokale correcties
  • verbeterde raw-conversie
  • nieuwe mogelijkheden als Boek en Kaart
  • Minpunten
  • sommige opties lijken niet helemaal af

None

Adobe Photoshop Lightroom 4 is zeker een belangrijke upgrade, die voor iedere gebruiker van dit programma aan te raden is. De kwaliteit van de beeldbewerking is beter, de mogelijkheden zijn uitgebreider en je krijgt een aantal nieuwe functies, zoals Boek, Kaart en soft proofing. Jammer alleen dat sommige dingen een beetje halfslachtig lijken te zijn gedaan, waardoor ze toch minder nuttig zijn dan op het eerste gezicht lijkt.

De nieuwe prijs is ongetwijfeld wel een verrassing, want Adobe voelt kennelijk toch de druk van de toenemende concurrentie. Met Apple Aperture, dat je tegenwoordig voor slechts € 63 via de Mac OS App Store kan downloaden, en bijvoorbeeld Cyberlink PhotoDirector dat voor $ 149,95 te koop is, vond Adobe dat het niet langer € 299 voor Lightroom kon vragen. De nieuwe prijs is € 129,71.

Uitgebreide upgrade

Zoals we in de bèta al merkten is Lightroom verbeterd als het gaat om de kwaliteit van de raw-conversie, vereenvoudigd als het gaat om de wijze waarop de verschillende schuifjes werken, en uitgebreid met twee nieuwe modules: Boek en Kaart. Daarnaast is er nog een aantal kleinere toevoegingen gedaan, zoals de mogelijkheid om een soft proof (een simulatie van hoe de afdruk eruit gaat zien) te maken, uitbreiding van de lokale raw-bewerkingen, een curve-functie die nu ook met individuele kleurkanalen werkt, en mogelijkheden om video's te bewerken. Het is dan ook een uitgebreide upgrade, die voor iedere gebruiker van Lightroom zonder meer aan te bevelen valt.

Onder druk

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn met deze nieuwe versie. We krijgen op een paar plaatsen de indruk dat de ontwikkelaars onder druk zijn gezet om het programma op de markt te brengen. Enkele nieuwe functies komen een beetje halfbakken over. Zo krijg je in de Boek-module wel een groot aantal sjablonen, maar die zijn beperkt tot containers voor foto's en tekst, zonder enige verfraaiing. Je kunt sjablonen bovendien niet bewerken, iets dat in het losse programma van boekleverancier Blurb (BookSmart) wel kan. Vergelijk je de boek-mogelijkheden met die van Apple Aperture, dan kan deze module nog niet in de schaduw staan van de zeer gelikte boekcreatie van dit laatste programma.

Bij Soft proof zie je hetzelfde. Eindelijk is dat nu mogelijk, maar dan blijkt dat het alleen maar met rgb-gebaseerde profielen kan. Drukpersen hebben echter profielen gebaseerd op cmyk, en nota bene het meegeleverde profiel van de Blurb-boeken is ook cmyk-gebaseerd. Soft proofen om de kwaliteit van je boek te optimaliseren is dus niet mogelijk... Een andere onvolkomenheid is gewoon niet aangepakt. De Stofjesverwijderaar is niet veranderd en nog steeds veel beperkter dan het kloonpenseel van Aperture of de Object Remove-tool van PhotoDirector. Veel meer dan een stofje op de sensor kan je daarmee niet corrigeren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Raw